Terug naar overzicht

Hoe werkt drainage: het principe uitgelegd

09/05/2025
Leestijd: 3 minuten

Water is een geduchte tegenstander, daar weten we in Nederland alles van. Na al die tijd vechten tegen de zeespiegel, kunnen we het gerust stellen: we zijn kampioen draineren. En maar goed ook, want te veel water/vocht kan schade veroorzaken aan huizen, landbouwgrond en bedrijfsinfrastructuur. Dankzij het effectieve systeem zijn we als mens in staat het waterpeil onder controle te houden. Maar hoe werkt drainage precies? Dat leggen we je hier uit.

Wat is drainage?

Voorkomen dat ons land – letterlijk – overspoelt, dat doet Nederland met behulp van drainage. Drainage is een systeem waarbij men kunstmatig overtollig water afvoert. Dit gebeurt meestal met behulp van buizensystemen die onder de grond worden aangelegd.

De techniek is erg geliefd en wordt dan ook vaak toegepast in ons land: van landbouwgrond en stadsparken tot weilanden. Hetzelfde principe kan ook in je kelder worden toegepast om kelders te vrijwaren van water. En dat is nou precies wat Murprotec doet.

Het doel van drainage is simpel: wateroverlast voorkomen door het water op gecontroleerde wijze af te voeren. Vooral in gebieden met een hoge grondwaterstand, een bodem die water slecht doorlaat of kelders die de druk van het grondwater niet meer kunnen houden is drainage onmisbaar.

3 soorten drainage voor de kelder

Om je kelder te beschermen tegen water bestaan er 3 effectieve drainagesystemen:

  • Wanddrainage
  • Randdrainage
  • Vloerdrainage

Waarom is drainage in een kelder nodig?

Kelders bevinden zich onder het grondoppervlak en staan daardoor in direct contact met het grondwater. De druk van het grondwater is vaak torenhoog. Dat kunnen vele keldermuren en -vloeren al niet trekken. Laat staan dat hevige regenbuien de druk nog extra verhogen. Zonder goede bescherming vindt dat water vroeg of laat zijn weg naar binnen, via zwakke plekken in muren en vloeren. En dan krijg je te maken met schimmelvorming, muffe geuren, afbladderende verf of stucwerk en zelfs aantasting van de fundering.

Met een goed uitgevoerde kelderdrainage los je dit probleem op. Je laat het water afvloeien via een aangelegd drainagesysteem. Daardoor voorkom je dat het zich ophoopt en schade aanricht.

Hoe werkt drainage?

Hou water uit je kelder

Kelders en vochtproblemen zijn net twee handen op één buik. Deze “vriendschap” zien we als huiseigenaar of huurder toch liever niet. Regenwater, stijgend grondwater of lekkages voeren een immense druk uit op de kelderwanden of -vloer. Stelselmatig kunnen ze je kelder binnendringen.

Kelderdrainage is ontworpen om dit probleem structureel aan te pakken door water actief af te voeren, zodat het geen schade meer kan veroorzaken.

Een Murprotec Pro draineert een kelder

Hoe werkt drainage in de kelder?

Kelderdrainage bestaat uit een netwerk van buizen, kanalen en noppenmembraan dat langs de binnenzijde van de keldermuren of onder de keldervloer wordt aangelegd. Het stelt ons in staat een afgesloten ruimte zoals je kelder te beschermen tegen vocht.

Water dat via de wanden of vloer de kelder binnendringt, wordt meteen opgevangen via een vernuftig systeem van bijvoorbeeld buizen, kanalen en noppenmembraan. Zo voeren we het water af naar een centrale verzamelput in de kelder. Vanuit deze put wordt het water met een pomp afgevoerd naar buiten. En zo blijft jouw kelder beschermd tegen vocht en de nare gevolgen die het met zich meebrengt.

Drainage bestaat uit zo’n 4 grote stappen:

  1. Inspectie van de kelder en voorbereiding
  2. Aanbrengen van een noppenmembraan en kanalen
  3. Boren van de afvoerput en installatie van de pomp
  4. Afwerken van de kelder

Omdat we bij drainage het vocht afvoeren naar buiten, kan de lucht in de kelder nog steeds aan de vochtigere kant zijn. Om de luchtcirculatie in je kelder verder te stimuleren, is een luchtbehandelingssysteem een goede keuze. Murprotec ontwikkelde een luchtbehandelingssysteem speciaal voor de kelder: XTRair.

XTRair, het Murprotec-luchtbehandelingssysteem voor de kelder

Wil je meer weten over drainage in de kelder?

Meer over kelderdrainage
 

Laat je adviseren door onze vochtspecialisten

De vochtspecialisten van Murprotec – onze Pro’s – zijn goed bekend met vochtige kelders. Ze zullen je, op basis van het probleem in jouw kelder, adviseren over de meest geschikte behandelmethode. In sommige gevallen kan dit kelderafdichting zijn, in andere gevallen is drainage de enige echte oplossing.

Als vochtspecialisten weten we hoe belangrijk een vochtvrije leefomgeving is. Vocht, schimmel, vochtplekken en ongedierte kunnen ons thuis enorm verzieken. Juist daarom bieden wij ons advies gratis aan via een gratis analyse. Onze vochtspecialist komt bij je thuis, onderzoekt het vochtprobleem en bespreekt met jou de mogelijke oplossingen. Zo kun jij een weloverwogen beslissing nemen en vocht voor eens en voor altijd te lijf gaan.

Gratis analyse

Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren je de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading