Heb je last van condens op de binnenkant van je raam?

Als er een prijs zou zijn voor het meest voorkomende vochtprobleem, dan zou condens op de binnenkant van het raam er met de hoofdprijs vandoor gaan. Naast het meest zichtbare is het ook het meest onderschatte probleem. Wanneer waterdamp en koude oppervlakken elkaar ontmoeten, ontstaat er een chemische reactie waarbij er waterdruppels gevormd worden. Je ramen zijn vaak het eerste slachtoffer, met je badkamer-, keuken-, slaapkamer- en verandaraam op kop.

Beperkt de condens zich tot de buitenkant van je ramen? Dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Condensatie aan de buitenkant van je raam wijst namelijk op een goede isolatie. Voor condens op de binnenkant van je raam kun je maar beter oppassen. Let dus goed op de tekenen en neem contact op met een vochtspecialist voor een vochtanalyse.

Gratis analyse

Condens op de binnenkant van het raam herkennen
 
 

Wat is de oorzaak van condens op de binnenkant van het raam?

Soms is condens aan de binnenkant van je raam te wijten aan één vochtprobleem. Andere keren is het een samenloop van omstandigheden. Verschillende factoren werken vocht op de ramen in de hand: een chronisch gebrek aan ventilatie gecombineerd met bouwvocht, hoge luchtvochtigheid en optrekkend vocht.

  • Optrekkend vocht

Door poreuze bakstenen of een beschadigde waterkering trekken je stenen grondwater op. Dat blijft in je muren zitten en verhoogt het vochtgehalte in de binnenlucht, met condens op je raam als gevolg. Zie je naast condens ook vochtplekken op maximaal 1,5 meter boven je plint? Dan is optrekkend vocht je hoofdverdachte.

Meer over optrekkend vocht

  • Hoge luchtvochtigheid

Ook vochtige lucht stimuleert condens op de binnenkant van je ramen. Vochtige lucht – wanneer de hygrometer meer dan 60% aangeeft - zet zich vast op koele oppervlakken als het niet op een andere manier weg kan. Koude ramen zijn daarvoor ideaal. Het gevolg? Je raadt het goed: beslagen ruiten.

Meer over hoge luchtvochtigheid

  • Koudebruggen

Soms is condens op de binnenkant van je raam niet het gevolg van een vochtprobleem, maar van een structureel probleem. Koudebruggen zijn het perfecte voorbeeld. Toeval of niet, maar ze komen het vaakst voor in de buurt van ramen. Meestal ligt het aan slechte isolatie of verouderde kozijnen.

  • Weinig ventilatie

Een gebrek aan goede ventilatie is haast vragen om condens op de binnenkant van je raam. Al helemaal in kamers die van nature wat vochtiger zijn, zoals een keuken, badkamer of zelfs slaapkamer. Wist je dat we tijdens onze slaap liters vocht verliezen? Vocht dat allemaal in de lucht terechtkomt. Goed luchten is essentieel om condens te voorkomen en tegen te gaan.

  • Bouwvocht

Vocht op de ramen in een nieuwbouwwoning? Dat is vervelend. Maar wanneer een woning niet goed uitgedroogd is voor je er intrekt, ligt condens altijd op de loer. Merk je binnen de eerste 10 jaar na het plaatsen van je raampartijen condens op de binnenkant van je ramen? Dan kun je maar beter je garantievoorwaarden nalezen.

  • Te veel isolatie

Tegenwoordig gelden er strenge isolatienormen waar je je aan moet houden tijdens het bouwproces. En net die isolatieregels leggen de luchtcirculatie aan banden. Ook oudere woningen ontspringen de dans niet. Renovatiewerkzaamheden waarbij je je huis extra isoleert, maken je huis vatbaarder voor condens op de binnenkant van je ramen.

Wat zijn de gevolgen van condens op de binnenzijde van je raam?

Tijdelijke condens is geen uitzondering. Dat komt in ieder huis wel eens voor. Beslagen spiegels na een lekker warme douche zijn niet ongewoon. En dus niets om je zorgen over te maken. Wanneer condens niet verdwijnt, heb je een probleem. Vocht op de ramen brengt vaak schimmel en geurhinder met zich mee.

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon schimmel (geel)

Schimmels

Icoon ongezonde lucht (geel)

Ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

Kun je schimmel ten gevolge van condens op de ramen zelf verwijderen?

Vertoont de ruimte rond je vochtige ramen schimmelvlekken? Dan kun  je zelf aan de slag met schimmelwerende producten, maar denk altijd aan je gezondheid als je schimmels probeert weg te poetsen. De sporen die daarbij vrijkomen zijn namelijk schadelijk.

Lees meer over schimmel
Icoon waarschuwing (geel)

Denk eraan dat schimmels rond je ramen wegpoetsen of de vlekken overschilderen het vochtprobleem niet aanpakt. Zo maskeer je het probleem alleen maar. Wil je dat de schimmels voorgoed verdwijnen? Dan moet je het vochtprobleem behandelen.

Condens op de binnenkant van je raam kun je beter niet laten zitten

Naast de gevolgen voor onze gezondheid en de toestand van ons huis heeft vocht op de ramen ook implicaties voor je welzijn. Daglicht is belangrijk voor onze mentale gezondheid. Dat verklaart waarom we ons wel eens somberder voelen in de winter wanneer de dagen korter en donkerder zijn. Daarom kijken we zo uit naar de lente. Daglicht is belangrijk voor ons levensritme, onze energie en onze slaapkwaliteit. Genoeg redenen om te zorgen dat er voldoende natuurlijk licht binnenkomt. En dat wordt grondig verstoord door de condens op de ramen. Door condens op je ramen aan te pakken, help je jezelf.  

Vermoed je dat je last hebt van vocht op je ramen? Vraag dan advies aan Murprotec.

Gratis analyse

Vraag een gratis analyse aan

Vochtbestrijding begint altijd met een correcte vochtdiagnose. Daarom bieden wij een gratis analyse aan. Onze specialisten komen bij je thuis – helemaal gratis – om het probleem te analyseren. Ze onderzoeken de oorzaak en bepalen de geschikte behandelmethode die je huis weer vochtvrij maakt.

We helpen je een weloverwogen beslissing te maken.

Gratis analyse

Condens op de binnenkant van het raam

Deze artikelen zijn interessant voor jou

Wil je meer weten over condens, andere vochtproblemen en oplossingen? Dan zijn deze artikelen interessant voor jou.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading