Terug naar overzicht

Luchtkwaliteit meten in huis: onze tips!

22/06/2023

Opgelucht ademhalen, dat willen we allemaal. En toch is onze luchtkwaliteit iets wat we vaak over het hoofd zien. Een smogalarm dat ons een snelheidsbeperking oplegt op de snelweg herinnert ons aan de kwaliteit van onze buitenlucht. Maar hoe zit het met onze binnenlucht? En hoe kun je de luchtkwaliteit in huis meten?

Luchtkwaliteit in een notendop

Luchtkwaliteit geeft aan in welke mate de lucht vervuild is. Het KNMI, beter bekend als het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, houdt onze luchtkwaliteit met argusogen in de gaten. Ze doen dat met 48 meetstations in Nederland en de Noordzee.

Verschillende factoren bepalen hoe vervuild of gezond de luchtkwaliteit is:

Kwaliteit van de buitenlucht

De kwaliteit van de buitenlucht kun je heel makkelijk achterhalen. Op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vind je alle informatie terug. Het instituut kijkt naar de hoeveelheid zuurstof, stikstofoxides, fijnstof en ozon. De luchtkwaliteit kan sterk verschillen per regio en is ook erg afhankelijk van het specifieke meetmoment. Het RIVM ontwikkelde de luchtkwaliteitsindex (LKI) om de kwaliteit snel te analyseren.

Kwaliteit van de binnenlucht

We weten dat luchtkwaliteit belangrijk is, ook binnen. En toch zijn we er opvallend weinig mee bezig. In een nationaal onderzoek van Nationale Nederlanden gaf 40% van de respondenten aan zich er nog nooit in verdiept te hebben.

Gezond leven staat bij velen hoog op het prioriteitenlijstje. Gezonde lucht inademen is daarbij belangrijk. Maar schone lucht in huis komt niet vanzelf. Wist je dat 1 op de 7 huizen niet voldoet aan de adviesnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie?

Waarom zou je de luchtkwaliteit in huis meten?

Wij Nederlanders worden vaak omschreven als “buitentypes” en dat is niet zo ver gezocht. Nationaal onderzoek bracht in 2016 al aan het licht dat 67% van de Nederlanders meer tijd buiten wou doorbrengen. Amper 5% van de respondenten gaf aan vaker binnen te willen zijn. In datzelfde onderzoek werd duidelijk dat ongeveer 51% van de ondervraagde Nederlanders zichzelf omschrijft als een buitenmens.

Man ademt gezonde lucht in
Ondanks deze overweldigende cijfers betekent dat niet dat we weinig tijd binnen doorbrengen. 28% van de bevolking gaf aan liever binnen te zijn, nog eens 17% liet zich ontvallen dat ze het aangenaam vinden om een hele dag binnen door te brengen. Verbaast het jou dat we het grootste deel van onze tijd binnenshuis besteden? Maar liefst 89% van de tijd

Door de luchtkwaliteit in huis te meten weet je meteen hoe gezond de lucht bij jou thuis is. Te veel tijd doorbrengen in ongezonde lucht kan op termijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. 

Welke gezondheidsrisico’s loop je door een slechte binnenluchtkwaliteit?

Iedere gezondheidsklacht door een slechte luchtkwaliteit is er één te veel. De klachten komen in de vorm van vermoeidheid, oog-, slijmvlies- of huidirritaties, hoofdpijn en duizeligheid. Ook astma en andere ziektebeelden treden op wanneer de luchtkwaliteit te wensen over laat.
Meer over gezondheidsrisico’s

De luchtkwaliteit in huis meten

De luchtkwaliteit wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder luchtvochtigheid, fijnstof en CO2.

  • Luchtvochtigheid

Te vochtige of te droge lucht in huis kan nadelig zijn voor je luchtwegen. De luchtvochtigheid bepaalt mede hoe gezond de binnenlucht is. Een goede vochtigheidsgraad schommelt tussen 40% en 60%. Met een vochtmeter kun je erachter komen of er sprake is van een vochtprobleem in je muren.
Meer over vochtmeters

  • Fijnstof

Een te hoge concentratie fijnstof in de lucht is nadelig voor je gezondheid. Hoe minder fijnstof er in de lucht zweeft, hoe beter voor je. Je kunt het meten met een draagbare monitor.

  • CO2

Hoge CO2-niveaus in huis zijn meestal het gevolg van een gebrek aan ventilatie. De tekenen worden vaak weggezet als een verkoudheid of stress. Denk maar aan hoofdpijn, slecht slapen en concentratieproblemen. Met een CO2-meter ontdek je meteen hoeveel koolstofdioxide er in de lucht zit.

Kies voor gezonde lucht in huis

Condensatievocht, schimmels en verontreinigde lucht wil je absoluut niet in huis. Omdat er geen ideale oplossing was, besloten we bij Murprotec het heft in eigen handen te nemen en een eigen luchtbehandelingssysteem te ontwikkelen. Onze R&D-afdeling verdiepte zich in het onderwerp en zocht naar een oplossing. Na veel onderzoek en testen kreeg ons CTA-systeem vorm. Dat is ondertussen al even geleden. Tegenwoordig zijn we toe aan de vierde generatie van onze toestellen. Met iedere generatie werden ze beter en beter. We verfijnden onze technologie en daar kun jij nu van genieten.
Meer info over ons CTA-systeem

Een Murprotec luchtbehandelingssysteem

Vraag een gratis analyse aan

Wil je een gezonder huis voor jou en je gezin? Onze vochtspecialisten komen gratis bij je langs met het nodige gereedschap om een grondige vochtanalyse uit te voeren. We achterhalen de oorzaak van je vochtprobleem en bepalen welke behandelmethodes tot de opties behoren.
Gratis analyse

Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading