Salpeter op de muur? Alles wat je moet weten

Salpeter, soms ook steenzout of muurzout genoemd, is een witte poederachtige aanslag die kan worden aangetroffen op muren van beton, betonblokken of stenen. Vochtige muren in een slecht geventileerde ruimte lopen het meeste risico op salpetervorming.

Vochtige zouten verliezen, in aanraking met lucht, veel water en vormen zich om tot een poeder, ook wel kaliumnitraat genoemd. Salpeter op je muur is het resultaat van een chemische reactie die zich op je muren nestelt. Hoe dan ook, salpeter op je muren wijst altijd op de aanwezigheid van vocht.

Vraag een gratis vochtanalyse  

Een gratis analyse is de eerste stap richting een vochtvrije woning. Onze vochtspecialisten komen bij je langs om de oorzaak van de salpeter op je muur te achterhalen. Daarvoor gebruiken ze allerhande tools en meetinstrumenten. Zodra het mysterie rond de oorzaak is opgehelderd, bespreken we samen de meest geschikte behandeling. Vraag om het professionele advies van onze Murprotec Pro’s.

Gratis analyse

Salpeter op de muur 

Witte aanslag op de buitenmuur

Hoe herken je salpeter?

Zie je een witte waas op je gevel, binnenmuren of keldermuren? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met salpeter én een hardnekkig vochtprobleem. Salpeter is namelijk een gevolg van de aanwezigheid van vocht.

Let op deze kenmerken om salpeter te herkennen:

  • Een witte of grijze harige aanslag
  • Groeiende vochtplekken
  • Afbladderende verf
  • Loslatend behang

Vooral het onderste deel van je muren is gevoelig voor salpetervorming, met name bij muren van cement, beton en baksteen. De witte aanslag is slechts wat je met het blote oog kunt zien. Onder de vlekken heeft het salpeterzuur zich verder verspreid over de muren. Daar trekt het steeds meer vocht aan en als gevolg daarvan blijft de schade zich ook uitbreiden.

Als salpeter zich eenmaal ontwikkeld heeft, is het moeilijk om ervan af te komen. Schakel daarom de hulp in van een professionele vochtbestrijder zoals Murprotec. Onze specialisten gaan de strijd aan met vocht.

Hoe ontstaat salpeter op de muur?

Salpeter begint in de eerste plaats bij een vochtprobleem. De minerale zouten die aanwezig zijn in grond- en regenwater, dringen je muren binnen en gaan soms lange tijd ongemerkt hun gang.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van salpeter op muren:

Optrekkend vocht op de muur 

Optrekkend vocht

Wanneer je muren grondwater opnemen als een gulzige spons kan dat uitmonden in salpetervlekken op je muren. Dat heeft alles te maken met de minerale zouten die aanwezig zijn in het grondwater.

Meer over optrekkend vocht
Vochtprobleem in de kelder

Vochtige kelder

Een vochtige kelder gaat hand in hand met grondvocht. Zodra het in aanraking komt met zuurstof, begint zich een salpeterlaag te vormen. Bovendien is een kelder extra gevoelig voor vochtproblemen.

Lees meer over vocht in de kelder
Doorslaand vocht op de gevel 

Doorslaand vocht

Zijn je buitenmuren beschadigd of laten ze vocht door? Dan kan regenwater zich een weg naar binnen banen. Ook regenwater bevat minerale zouten. De concentratie mag dan lager zijn, salpeter is niet uitgesloten.  

 
 
Lekkende leiding 

Lekkage

Lekkages kunnen behoorlijk wat schade aanrichten in je woning. Zonder dat je het weet, lekt er druppel voor druppel vocht in je muren, soms met salpeter tot gevolg.

Raamkozijn 

Beschadigde kozijnen

Schade aan raamkozijnen, hoe klein dan ook, kan grote gevolgen hebben. Zo kan regenwater ongemerkt binnensijpelen, waardoor salpeter de kans krijgt zich te ontwikkelen.

Beschadigd metselwerk 

Scheuren in metselwerk

Beschadigd metselwerk kan ervoor zorgen dat grond- of regenwater door je muren wordt opgenomen. Na verloop van tijd kan een witte waas op je muren verschijnen.

 
 

Hoe kun je salpeter op de muur bestrijden?  

Salpeter bestrijden doe je het best door het probleem bij de bron aan te pakken: het onderliggende vochtprobleem. Zolang dat niet uit de weg is geruimd, zal ook salpeter telkens weer terugkeren.

Vochtspecialist injecteert de muur

Muren injecteren

Bij optrekkend vocht is het injecteren van de muren de meest geschikte behandeling. We behandelen je muren door ze op zo’n 10 cm afstand, vlak boven je plinten, te injecteren met een vochtwerende emulsie. Zodra die in aanraking komt met vocht, wordt deze keihard en vormt zich een nieuwe waterkerende laag.   

Meer over muren injecteren
Vochtspecialist behandelt een kelder tegen vocht

Kelder waterdicht maken

Vochtproblemen in de kelder zijn vaak complex. Afhankelijk van je kelder en het specifieke probleem zijn er verschillende oplossingen. Zo is kelderdrainage bij de ene kelder meer geschikt dan kelderafdichting. Onze vochtspecialist adviseert je over de mogelijke opties, voor- en nadelen van iedere behandeling.  

Meer over kelder waterdicht maken
 

Waarom kun je salpeter op muren maar beter niet laten zitten?  

Als er eenmaal salpeter op je muren verschijnt, weet je dat er al lange tijd een vochtprobleem in je huis sluimert. Dat vochtprobleem zal nu alleen maar erger worden. De hygroscopische zouten in salpeter trekken namelijk nog meer vocht aan, waardoor je muren steeds natter worden. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. 

Salpeter brengt veel risico's met zich mee. Daarom is het belangrijk om salpeter te behandelen zodra het verschijnt. Wat zijn de gevolgen van salpeter voor je woning? 

Gevolgen voor je woning

Waardedaling van het gebouw: salpeter is gemakkelijk waar te nemen. Dit betekent dat de waarde van je huis behoorlijk kan dalen als je het wilt verkopen.

  • Een esthetisch probleem: gevels die getekend worden door salpeter (witachtige of grijsachtige aanslag) verliezen in esthetisch opzicht veel waarde. 
  • Waardedaling van het gebouw: salpeter is gemakkelijk waar te nemen. Dit betekent dat de waarde van je huis behoorlijk kan dalen als je het wilt verkopen. 
  • Schade aan materialen: de mineraalzouten in de salpeter veroorzaken zware schade aan het metselwerk, maar ook behangpapier, verf en je muren in het algemeen.

Gevolgen voor je gezondheid

Salpeter heeft gevolgen voor de gezondheid van de bewoners, zeker wanneer die samengaat met schimmelvorming. Dat kan allergieën en aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken. 

De risico's van salpeter voor de gezondheid: 

  • Irritatie van de ogen, keel of huid 
  • Allergieën 
  • Allergische hoest 
  • Rhinitis 
  • Aandoeningen van de luchtwegen 
  • Astma 
  • …. 

Kun je salpeter op de muur zelf verwijderen?  

Door de aangetaste muren of gevel grondig schoon te maken, kun je zelf salpeter verwijderen. Hiervoor zul je eerst de afwerkingslagen zoals behang of stucwerk moeten verwijderen. Daarna kun je aan de slag met een aantal huismiddeltjes om salpeter te verwijderen.  

Salpeter verwijderen van het oppervlak is mogelijk. Hoe kunnen salpeterplekken worden schoongemaakt? Met één van deze methodes kun je alvast aan de slag:  

  • Gebruik een harde borstel, warm water en zeepvlokken 
  • Gebruik 10 liter water en 500 gram suiker 
  • Gebruik chloorwater 
  • Gebruik 10 liter water en 1 deel zoutzuur 
  • Gebruik sulfaminezuur 
  • Gebruik een schuurmachine 
  • Gebruik kalk en breng een klassieke kalklaag aan op de muur 
Icoon waarschuwing (geel)

Let op! Het verwijderen van de witte aanslag is geen permanente oplossing. Het vochtprobleem woedt nog steeds in alle hevigheid, waardoor salpeter kan terugkeren. Pak dus ook het onderliggende vochtprobleem aan om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.  

Hoe gaat Murprotec te werk? 

Icoon klembord (geel)  
1

Gratis analyse

Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Onze vochtspecialist stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen. 

Icoon offerte (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles te dubbelchecken en met je door te nemen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie. 

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken. 

Kun je salpetervorming voorkomen?  

Salpeter kan, zoals elk vochtprobleem, worden voorkomen. Maar daarvoor moet je eerst de oorzaken ervan weten. 

1. Bescherm je woning  

Om het gedeelte van de muren in de grond te beschermen, moet de grond worden gedraineerd. Voor het draineren van een stuk grond kun je het beste een specialist inschakelen

Een verkeerd geïnstalleerde of verstopte afvoer kan namelijk vochtproblemen veroorzaken. Als de drainage slecht wordt uitgevoerd, kan het onderste deel van je muren vochtig worden, met als gevolg: optrekkend vocht, salpeter, beschadiging van de materialen ... 

2. Zorg voor voldoende luchtcirculatie

Salpeter ontstaat door een combinatie van grondvocht en een slecht geventileerd huis. De installatie van een luchtbehandelingssysteem kan zinvol zijn om salpeter op de muren te voorkomen. Een goed, natuurlijk of mechanisch, ventilatiesysteem is essentieel voor gezonde lucht in huis. Als je waterdichte funderingen hebt, de grond gedraineerd is en je huis over een goede ventilatie beschikt, zal er geen salpeter tevoorschijn komen.  

3. Pak vochtproblemen zo snel mogelijk aan  

Salpeter is meestal niet het eerste teken van vocht. Vocht sluipt al een tijd door je muren voor het zich uit in witte aanslag op je muren. Hoe sneller je vocht aanpakt, hoe kleiner de kans dat salpeter zich kan ontwikkelen.  

Schakel bij de eerste tekenen van vocht een vochtspecialist in om het vocht in je huis te bestrijden.  

Gratis analyse

Deze artikelen zijn misschien interessant voor jou

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, salpeter, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikelen en nuttige tips en tricks.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading