Wat zijn de gevolgen van vocht in huis voor je gezondheid?

Wist je dat we zo’n twee derde van onze tijd binnenshuis doorbrengen? Gezonde binnenlucht is dus geen overbodige luxe. Maar de luchtkwaliteit in huis kan grondig verstoord raken door een vochtprobleem. Zo adem je zonder dat je het doorhebt ongezonde binnenlucht in. En op de lange termijn kun je daar behoorlijk ziek van worden.

Wanneer de lucht in huis voortdurend te vochtig is, breng je niet alleen je gezondheid in gevaar. Schimmels en ongedierte tieren welig in een vochtige omgeving. Ook zij plegen een aanslag op je luchtwegen. Zo kun je allergieën, astma en ademhalingsklachten ontwikkelen door een te vochtig huis. En lekker slapen? Vergeet het maar. Een vochtige slaapkamer beïnvloedt je nachtrust.

Ook je gewrichten zien vocht liever gaan dan komen. Een verhoogde luchtvochtigheid of vochtproblemen werken reumaklachten, artritis en osteoartritis in de hand.

Zo zie je maar: om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen, kun je maar beter zo snel mogelijk ingrijpen.

Gratis analyse van je vochtprobleem

Onze gratis vochtdiagnose brengt je een stap dichter bij een vochtvrije woning. Onze specialisten komen helemaal gratis bij je langs om het vochtprobleem van dichtbij te onderzoeken. Als we de oorzaak eenmaal gevonden hebben, kunnen we bepalen welke behandeling het meest geschikt is om vocht voor eens en voor altijd uit je woning te verdrijven.

Gratis analyse
vrouw zit met de handen in het haar

Gezondheidsklachten door vocht in huis en hun symptomen

Jonge vrouw heeft jeuk aan haar arm

Schimmel en de gevolgen voor je gezondheid

Merk je schimmels op in huis? De zwarte, gele, bruine, oranje of roze schimmelvlekken zijn je niet alleen een doorn in het oog. Ze zijn ook buitengewoon slecht voor je gezondheid. Je kunt maar beter ver uit hun buurt blijven.

Microben zoals schimmels kunnen zowel bij aanraking als bij inademing zorgen voor bepaalde klachten. Bij aanraking kun je bijvoorbeeld last krijgen van jeukende en/of rode ogen en allergische uitslag. Wanneer je besmette lucht inademt, is de lijst nog langer:

 • Verstopte neus
 • Loopneus
 • Keelpijn
 • Heesheid
 • Slijmhoest
 • Astma-aanvallen
 • Middenoorontsteking
 • Bronchitis
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Misselijkheid
 • Koorts
Meer lezen over schimmels
 
 

Gewrichtspijn en vocht gaan niet goed samen

Reuma of artritis wordt niet veroorzaakt door een vochtprobleem, maar een vochtige omgeving is er zeker niet goed voor. Een hoge luchtvochtigheid of de aanwezigheid van een vochtprobleem in huis kan de klachten erger maken. Wie last heeft van reuma, artrose of osteoartritis zal in een vochtige woning vaak meer pijn hebben dan in een gezonde woning. Sommige mensen kunnen zich hierdoor zelfs minder goed bewegen. Zo zie je maar dat vocht in huis je gezondheid enorm parten kan spelen.

Je immuunsysteem krijgt het zwaar te verduren

Je zou wel eens sneller ziek kunnen worden door de aanwezigheid van een vochtprobleem. Je immuunsysteem krijgt het namelijk zwaar te verduren in een vochtig huis. Het verzwakt, waardoor je minder goed bestand bent tegen allerlei kwaaltjes. Zo kom je voor je het weet in een vicieuze cirkel terecht. Want met een verzwakte weerstand ben je extra vatbaar voor de negatieve gevolgen van vocht.

 

Eczeem door vocht in huis

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. En net als voor de longen heeft vocht ook gevolgen voor de huid. De aanwezigheid van vocht in je woning kan zorgen voor huidirritaties. Zo kan je huid uitdrogen of kun je overmatig gaan zweten. Eczeem en andere huidinfecties liggen dan altijd op de loer.

Voorkom dat je ernstig ziek wordt door vochtproblemen

Laat vocht in huis je gezondheid niet bepalen. Wacht niet te lang met het aanpakken van vocht. Zo zorg je voor jezelf, je partner, je kinderen, je huisgenoten en je huisdieren. Murprotec gaat voor jou de strijd aan met vocht. Binnenkort kun jij weer opgelucht ademhalen.

Gratis analyse

Vrouw ligt 's nachts wakker in bed door hoofdpijn en houdt handen voor haar gezicht
 
 

Wie loopt extra risico op gezondheidsklachten door een vochtprobleem?

Een ongeluk komt nooit alleen en sommige mensen lopen helaas meer risico op gezondheidsklachten door toedoen van vocht dan andere. Wie sukkelt met een verzwakt immuunsysteem heeft bijzonder veel pech. Deze personen behoren tot de risicogroep:

 • Jonge kinderen
 • Ouderen
 • Mensen met astma
 • Mensen met een luchtwegaandoening
 • Hiv-patiënten
 • Kankerpatiënten
 • Mensen met reumatische klachten
 • Mensen met auto-immuunziektes
Jonge vrouw met astma gebruikt inhalator
 
 

Wat als vocht in huis je gezondheid beïnvloedt?  

Raadpleeg je arts

Heb je last van een allergie, astma of problemen met je ademhaling, of steekt je reuma vaker de kop op? Dan is het best mogelijk dat vochtproblemen in huis de oorzaak zijn, of in ieder geval de symptomen erger maken.

 Sta even stil bij deze vragen:

 • Hoe erg is het vochtprobleem in je huis? Gaat het om tijdelijke condensatie of is het probleem hardnekkiger, zoals optrekkend vocht in je binnenmuren?
 • Voel je je vaker ziek sinds het ontstaan van de vochtproblemen of zijn de symptomen van je allergie, astma of reuma sindsdien verergerd?
 • Hebben nog meer gezinsleden last van vergelijkbare symptomen?


Raadpleeg altijd een arts en vertel die over je klachten en je vochtprobleem. Een vochtige woning en een constante hoge luchtvochtigheid zijn in ieder geval niet goed voor je gezondheid. Denk je dat je gezondheidsklachten veroorzaakt worden door vocht in je huis? Laat het vochtprobleem oplossen door een professionele vochtbestrijder.

Vertrouw op Murprotec

Advies over je gezondheid laten we over aan je arts, maar we kunnen je wel bijstaan in de strijd tegen vocht en de zoektocht naar gezonde binnenlucht.

Onze vochtspecialisten laten er geen gras over groeien en komen helemaal gratis bij je thuis om het probleem van dichtbij te analyseren. Ze onderzoeken waar het vocht precies vandaan komt. Als de oorzaak eenmaal bekend is, bekijken we welke vochtbehandeling het efficiëntst zal zijn.

Geef vocht in huis niet de kans om je gezondheid te beïnvloeden.
Gratis analyse

Deze artikelen zijn interessant voor jou

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikelen en nuttige tips en tricks.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading