Terug naar overzicht

Alles wat je wil weten over de luchtvochtigheidsgraad in huis

09/03/2023

De relatieve luchtvochtigheidsgraad in huis toont de verhouding tussen het percentage waterdamp in de lucht en de maximale hoeveelheid vocht die de lucht kan opnemen. De mate van luchtvochtigheid in onze woning wordt beïnvloed door tal van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld onze dagelijkse activiteiten. Koken, de was doen, strijken en zelfs onze ademhaling dragen bij aan de luchtvochtigheid. Daarnaast spelen ook de gebruikte bouwmaterialen en al dan niet voldoende ventilatie een belangrijke rol bij de relatieve vochtigheidsgraad.

Hygrometer luchtvochtigheid

In het ideale geval bedraagt de vochtigheid bij je thuis gemiddeld tussen 40% en 60%. Te vochtige of te droge binnenlucht zou gevolgen kunnen hebben voor je woning én je gezondheid.

Mogelijke gevolgen van te vochtige binnenlucht

De ideale relatieve luchtvochtigheid in de winter is niet dezelfde als de aanbevolen waarde in andere seizoenen. Het verschil is te wijten aan de vochtigere buitenlucht en de lagere temperaturen ten opzichte van de zomermaanden.

In de winter raden we een luchtvochtigheid aan tussen 30% en 50%. Naarmate het buiten kouder wordt en je de verwarming gebruikt, kan de luchtvochtigheid binnen dalen naar 30%.

Weet je niet zeker hoe het zit met de luchtvochtigheidsgraad bij je thuis? Dan is een vochtmeter een handige tool.

Een luchtvochtigheidsgraad boven de 60% hoeft niet meteen een probleem te vormen. Tal van factoren kunnen aan de basis liggen van een tijdelijke verhoging van de luchtvochtigheid: de buitenlucht, de was laten drogen, veel gekookt hebben of bezoek over de vloer hebben gehad. Er is dus geen reden tot paniek.

Condens op raam

We adviseren om de luchtvochtigheid gewoon goed in de gaten te houden. Een langdurig te vochtige binnenlucht is namelijk minder goed nieuws. Zo zou je bijvoorbeeld een muffe geur in huis kunnen waarnemen. In sommige gevallen kan het wijzen op condensatieproblemen.

Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je altijd rekenen op onze vochtspecialisten. Zij komen bij je thuis om het vochtprobleem grondig te analyseren. Zo weet je direct of je daadwerkelijk last hebt van een vochtprobleem.

Leven in een vochtvrije woning biedt je namelijk heel wat voordelen. Je woning raakt niet beschadigd door vocht, wat jou een heleboel kopzorgen en geld bespaart. Bovendien is het voor je gezondheid een goede zaak. En al helemaal als je immuunsysteem verzwakt is of je bijvoorbeeld lijdt aan astma.

Meer over condensatievocht Gratis analyse

Tips om de luchtvochtigheid in huis te verlagen

Is de binnenlucht bij je thuis aan de vochtige kant? Met enkele kleine stappen kun je al een verschil maken. Lees verder en ontdek onze tips.

Tip 1: Kies voor enkele vochtabsorberende planten

Planten zorgen in het algemeen voor een betere luchtkwaliteit. Je kunt kiezen voor planten die specifiek vochtabsorberend zijn.

Zo zijn bijvoorbeeld de aloë vera, de sanseveria, de lepelplant, de graslelie en ook varens echte “vochtvreters”. Zet ze in de woonkamer, keuken, badkamer of zelfs in de slaapkamer.

Vochtabsorberende aloë-veraplant
Afzuigkap in de keuken

Tip 2: Kook met de deksels op de pannen en de afzuigkap aan

Alle beetjes helpen om vocht geen kans te geven. Je keuken is daarbij erg belangrijk omdat je hier veel waterdamp creëert. Denk maar aan koken of de vaatwasser. Gebruik altijd je afzuigkap, ook wanneer je alleen een zachtgekookt ei maakt. Zet bij voorkeur een deksel op je pannen om te voorkomen dat er te veel waterdamp ontsnapt.

Tip 3: Lucht je kamers  

Zet dagelijks de ramen van alle slaapkamers in huis minstens een kwartier open om te zorgen voor voldoende ventilatie. Je brengt per nacht gemiddeld 8 uur in je slaapkamer door. De luchtvochtigheid in je slaapkamer kan dus maar beter goed zijn.

Sommige kamers zijn vochtiger dan de andere. Ruimtes zoals de badkamer, de wasruimte, het toilet of de keuken bijvoorbeeld. Lucht deze daarom extra goed.

Tip 4: Overweeg een luchtbehandelingsinstallatie

Een luchtbehandelingssysteem zorgt voor een optimale luchtkwaliteit en luchtvochtigheid. De installatie zal je woning de hele dag door ventileren. Roep de hulp in van onze vochtspecialisten. Ze komen gratis bij je langs om je persoonlijk advies te geven, helemaal afgestemd op jouw woning.

luchtbehandelingssysteem van Murprotec

Mogelijke gevolgen van droge binnenlucht

Is de luchtvochtigheid in huis lager dan 40% in de zomer of lager dan 30% in de winter? Dan is de binnenlucht aan de droge kant. Wist je dat je een lage luchtvochtigheid soms kunt herkennen aan statische elektriciteit of aan scheurtjes in het verfwerk?

Meten is weten. Je kunt op je gevoel afgaan, maar als je het echt zeker wilt weten, kun je het beste een analoge of digitale vochtmeter aanschaffen. Zo weet je exact of de lucht bij je thuis aan de droge kant is.

Tips om de luchtvochtigheid in huis te verhogen

Ook om de luchtvochtigheid in huis te verhogen bestaan er enkele handige trucjes.

Kat ligt op de verwarming

Tip 1: Creëer natuurlijke verdamping

Neem een bakje water en zet het op de radiator. Vervolgens zal de warmte zijn werk doen en het water laten verdampen, waardoor de luchtvochtigheid in huis weer kan stijgen.

Tip 2: Overweeg een luchtbevochtiger

Hebben je pogingen om de lucht in huis wat vochtiger te maken tot nu toe niets opgeleverd? Dan is het tijd om een luchtbevochtiger te overwegen om zo de luchtvochtigheid in huis weer op peil te krijgen.

Tip 3: Zet op tijd de verwarming uit

Zeker in de winter is de verwarming een boosdoener als het gaat om een te lage luchtvochtigheid. Naarmate we de binnenlucht beïnvloeden met de warmte, zal de vochtigheidsgraad in huis verder dalen. Zet je verwarming dus uit wanneer die niet aan hoeft om te voorkomen dat de luchtvochtigheid in huis nog verder daalt.

Tip 4: Zet je vaatwasser open

Is de vaatwasser net klaar en is de luchtvochtigheid in huis te laag? Dan zou je de vaatwasser onmiddellijk kunnen openzetten zodat de stoom vrijkomt in de ruimte.

Geopende vaatwasser

Vraag professioneel advies om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren

Blijf dus niet bij de pakken neerzitten wanneer de luchtvochtigheid langdurig te hoog of te laag blijft. Probeer zelf de vochtigheidsgraad in huis te verbeteren met onze handige tips. Merk je geen of te weinig verschil? Laat je dan bijstaan door onze specialisten. Wij zorgen dat een te hoge luchtvochtigheid en vocht definitief verleden tijd zijn.

Gratis analyse
Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading