Terug naar overzicht

Optrekkend vocht via de fundering: kan dat?

17/04/2025
Leestijd: 3 minuten

Optrekkend vocht via de fundering kan problemen veroorzaken, vooral in oudere woningen die gebouwd werden voor de jaren 70. Het ontstaat wanneer grondvocht via de fundering en muren omhoogtrekt, waardoor de constructie van het gebouw beschadigd kan raken en de gezondheid van de bewoners in gevaar kan komen. In deze blog bespreken we hoe optrekkend vocht via de fundering kan ontstaan, welke gevolgen het heeft en hoe je het probleem kan oplossen.

Een muur met vochtproblemen door optrekkend vocht via de fundering

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht, ook wel opstijgend vocht genoemd, is een van de meest voorkomende vochtproblemen in woningen die voor de jaren 70 gebouwd werden. Als je huis geen vochtkering heeft of als de waterkering of de muren beschadigd zijn, kan er grondvocht in je fundering binnendringen. Vervolgens kan dat grondvocht rechtstreeks door de muren opgenomen worden. Via het metselwerk trekt het dan verder omhoog en zo krijg je last van vochtige muren.

Niet alleen de buitenmuren worden aangetast door optrekkend vocht, er kunnen ook vochtproblemen ontstaan op de binnenmuren. Grondvocht kan tot een hoogte van ongeveer 1,5 meter stijgen en veroorzaakt vochtproblemen zoals vochtplekken, zouten, schimmelvorming en loslatend behang of stukwerk. Als het vochtprobleem niet behandeld wordt, kan het zelfs leiden tot een muffe geur in huis en diverse gezondheidsklachten.

 

Heb je optrekkend vocht in je muren?

Onze vochtspecialisten komen gratis bij je langs voor een diagnose van het probleem. Ze voeren de nodige metingen uit en stellen een geschikt behandelplan voor.

Gratis analyse

Hoe ontstaat optrekkend vocht via de fundering?

Bij huizen die werden gebouwd voor de jaren 70 staat de fundering in direct contact met de grond, en dus ook met grondvocht.

Is je woning gebouwd vóór de jaren 70 en ontbreekt een betonplaat fundering boven het maaiveld? Dan kan er grondvocht in de fundering binnendringen. Van daaruit wordt het vervolgens via het metselwerk naar boven getransporteerd door natuurlijke absorptie. Zo komt het aan de onderkant van de binnenmuur terecht.

Factoren die bijdragen aan het ontstaan van optrekkend vocht zijn onder andere:

  • Een gemetselde fundering: Een woning met een gemetselde fundering, kan het grondvocht omhoog trekken tot in de muren.
  • Poreuze bouwmaterialen: Materialen zoals baksteen en kalkzandsteen zijn van nature poreus en kunnen gemakkelijk vocht absorberen. Je kan ze gerust vergelijken met een spons.
  • Veel water rond het gebouw: Als de grond rond het gebouw slecht gedraineerd is, kan water zich rond de fundering ophopen. Dit verhoogt de kans op optrekkend vocht.


Optrekkend vocht kan nog andere oorzaken hebben dan een gemetselde fundering. Je krijgt een overzicht op onze webpagina over de oorzaak van optrekkend vocht.

Alles over optrekkend vocht

Wat zijn de risico’s van grondvocht in de muren?

Optrekkend vocht uit de fundering is een ernstig vochtprobleem. Het kan diverse negatieve gevolgen hebben voor zowel de woning als de gezondheid van de bewoners:

  • Schade aan de woning: Vochtige muren kunnen zorgen voor afbladderende verf, loslatend behang, zoutuitbloeiingen (salpeter) en aantasting van houten constructies door houtrot.
  • Gezondheidsproblemen: Een vochtige leefomgeving bevordert de groei van schimmels en huisstofmijten, wat kan leiden tot allergieën, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten.
  • Onaangename geuren: Vochtproblemen kunnen een muffe geur in huis veroorzaken, wat het wooncomfort vermindert.
  • Hoge luchtvochtigheid: Een huis met een hoge luchtvochtigheid is moeilijker warm te krijgen. Bovendien bevordert een hoge vochtigheid de groei van schimmels en bacteriën.

 

Wil je voorkomen dat optrekkend vocht je woning of gezondheid aantast? Maak een afspraak voor een gratis analyse door onze vochtexperts.

Gratis analyse

Optrekkend vocht via de fundering voorkomen?

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om toekomstige problemen te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen!

  • De drainage rondom het huis verbeteren: Zorg ervoor dat regenwater rondom je huis afgevoerd wordt en niet ophoopt rond de fundering.
  • Gebruik van vochtwerende materialen: Bij renovaties of nieuwbouw kan het gebruik van vochtwerende bouwmaterialen helpen om vochtproblemen te voorkomen.


Oplossingen voor optrekkend vocht via de fundering

Vocht dat via de fundering in je muren optrekt, kan ernstige gevolgen hebben. Het tast niet enkel je woning en de muren aan, maar is ook gevaarlijk voor je gezondheid. Gelukkig bestaan er doeltreffende oplossingen om optrekkend vocht te bestrijden en toekomstige problemen te voorkomen:

 

Muren injecteren

Een veelgebruikte methode is het injecteren van de muren met een vochtwerend middel. Hierbij worden op vaste afstanden gaten geboord in de aangetaste muur, vlak boven de plinten. Vervolgens wordt een vochtwerende emulsie in de gaten geïnjecteerd. Zodra deze emulsie in aanraking komt met vocht, hardt ze uit en vormt ze een nieuwe waterkerende laag, waardoor optrekkend vocht via de fundering wordt tegengehouden.

Meer over muren injecteren

 

Kelderafdichting

Dringt het grondwater door in je kelder en vindt het van daaruit een weg naar boven, waar het zich verder ontwikkelt? Dan kan je kelder waterdicht maken met een kelderafdichting een oplossing bieden. Dit houdt in dat er een waterdichte laag wordt aangebracht op de muren en vloeren van de kelder, waardoor vocht niet langer kan binnendringen. Dit voorkomt schimmelvorming en vochtplekken, en zorgt ervoor dat de kelder bruikbaar blijft.

Meer over kelderafdichting

 

Kelderdrainage

In bepaalde gevallen volstaat een kelderafdichting niet, en dan kan kelderdrainage een doeltreffende oplossing bieden. Hierbij wordt een drainagesysteem met leidingen, goten, noppenmembranen en eventueel pompen geïnstalleerd om grondwater af te voeren voordat het de kelder kan binnendringen. Dit houdt de kelder droog en voorkomt vochtschade en schimmelvorming.

Meer over kelderdrainage

Gratis analyse

 

Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading