Een vochtprobleem? Wat zijn de gevolgen van vocht in huis?

Vocht heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid en je woning

Vocht in huis is een ernstiger probleem dan veel mensen denken. Zo zijn vochtplekken op de muren en schimmels meer dan een schoonheidsfoutje. Deze belangrijke gevolgen van vochtproblemen kun je maar beter niet negeren:

 • Gezondheidsproblemen

 • Verminderd wooncomfort

 • Dalende waarde van het gebouw

 • Te hoge luchtvochtigheid

 • Verzwakte muren en vloeren

 • Hoge energierekening

 • Schimmels

 • Salpeter

 • Ongedierte

Al deze symptomen blijven zich opstapelen als het vochtprobleem niet snel wordt opgelost. Vocht verdwijnt immers niet vanzelf. Voor je het weet rijzen de kosten de pan uit, is je huis onherstelbaar verzwakt of krijg je te maken met allergieën en gewrichtspijnen.

Pak vochtproblemen meteen aan om negatieve gevolgen te voorkomen voor je gezondheid en je woning. Reken op de expertise van Murprotec om je daarbij te helpen.

Gratis analyse
Vrouw met kort bruin haar heeft hoofdpijn en wrijft over haar slapen
 
 
 

Vocht in huis leidt tot een te hoge luchtvochtigheid

De lucht in je huis bevat vocht. Dat is normaal. In een gezonde woning schommelt het vochtgehalte tussen de 40 en 60%, de ideale luchtvochtigheidsgraad in huis.

Als de luchtvochtigheid regelmatig hoger is dan 60%, dan heb je allicht te maken hebt met een vochtprobleem zoals optrekkend vocht, condensatie, een lekkage of gebrekkige ventilatie.

Te vochtige lucht heeft een negatieve invloed op je gezondheid.

Hygrometer toont de vochtigheid in huis aan.

De luchtvochtigheid in huis meten

Wil je weten of de luchtvochtigheid in je huis gezond is? Je kunt het vochtgehalte in de lucht zelf meten met een hygrometer of luchtvochtigheidsmeter, of aflezen van een weerstation, als je er eentje in huis hebt.  

Icoon waarschuwing (geel)

Stijgt de vochtigheidsgraad boven 60%? Dan is het een goed idee om je woning te inspecteren op vochtproblemen. Of schakel meteen een professional in voor een gratis vochtanalyse.

Vrouw staat in woonkamer te hoesten

Vocht in huis leidt tot gezondheidsproblemen

Als je kampt met een vochtprobleem, stijgt de luchtvochtigheid langzaam. Ondertussen daalt de luchtkwaliteit binnenshuis door de aanwezigheid van schimmels en ongedierte zoals de huisstofmijt. De sporen die zij achterlaten in de lucht, kunnen leiden tot ademhalingsklachten, astma en allergieën.

Lees meer over vocht en gezondheid

Je merkt het niet meteen op, waardoor je langdurig ongezonde binnenlucht inademt. Zeker voor je kinderen is dat slecht nieuws, want jonge kinderen zijn extra gevoelig voor de negatieve gevolgen van vocht.

Een hoge luchtvochtigheid is bovendien slecht voor de gewrichten. Klachten van artritis, osteoartritis en reuma kunnen erger worden door vochtproblemen in huis.

Vocht in huis leidt tot ernstige materiële schade

Een vochtprobleem dat niet snel wordt aangepakt, zorgt voor een permanent hoge luchtvochtigheid in je huis. Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, ook voor je woning variëren de gevolgen van vocht van esthetisch onaangenaam tot desastreus.

 • afbladderende verf,

 • loskomend behang,

 • beschadigd stucwerk,

 • losse plinten,

 • vochtplekken op de muren,

 • een muffe geur,

 • lelijke schimmels en salpetervlekken,

 • ongedierte, zoals huisstofmijt, zilvervisjes, muizen, kakkerlakken ...

Je hele woning ziet er al snel een stuk minder aantrekkelijk uit. Gezellig thuiskomen? Vergeet het maar. Erger wordt het als het vocht niet alleen het uiterlijk, maar ook de stabiliteit en de waarde van je huis aantast.

Muur met afbladderende verf als gevolg van vocht in huis
 
 

Vocht in huis leidt tot schimmels

Waar schimmel is, is vocht. Schimmels gedijen het beste op plaatsen waar de luchtvochtigheid hoog is. Na een tijdje krijg je lelijke schimmelvlekken op de muren, in de hoeken van de kamer, op plafonds, voegen en zelfs op je meubels en kleding. Die schimmelvlekken zijn niet alleen onaangenaam om naar te kijken, maar de sporen die ze loslaten, zijn schadelijk voor je luchtwegen.

Lees meer over schimmels
Icoon vochtplek (geel)

Je kunt de schimmels zelf proberen te verwijderen, maar dat volstaat niet als je ze voorgoed wilt laten verdwijnen. Daarvoor moet het onderliggende vochtprobleem aangepakt worden. Zo zal de luchtvochtigheid in je huis zich herstellen en zullen de schimmels niet meer terugkeren.

Vocht in huis leidt tot vochtplekken

Vochtplekken kunnen overal in huis voorkomen: de muren, het plafond, in de kelder, in de slaapkamer, de badkamer, … Vochtplekken komen echter niet vanzelf. Vaak ligt een dieper vochtprobleem aan de basis van je vochtplekken.

Lees meer over vochtplekken
Icoon stop vocht (geel)

Heb je last van vochtplekken in huis? Dan kun je hier maar beter de strijd mee aangaan. Om vochtplekken te bestrijden is het belangrijk de oorzaak van de vochtplekken te bepalen. De plaats van de vochtplekken in huis vertelt immers veel over de oorzaak.

Vocht in huis leidt tot salpeter

Salpeter is een witte aanslag die zich vastzet op je gevel, binnenmuren of keldermuren. Het salpeterzuur ontstaat door een chemische reactie van (grond)water met kaliumcarbonaat dat in je metsel- en voegwerk zit. Salpeter is dus altijd het gevolg van een vochtprobleem.

 Lees meer over salpeter
Icoon salpeter (geel)

De witte waas doet je muren er niet alleen lelijk uitzien, maar als je salpeter niet behandelt, verergert het vochtprobleem alleen maar. Het zout dat in salpeter zit, trekt namelijk nog meer vocht aan. Je muren blijven langer nat, de luchtvochtigheid stijgt, de kans op structurele schade wordt groter en schimmels steken de kop op.

Bescherm je gezin, je woning en jezelf tegen vochtproblemen

Het is een goed idee om meteen aan de bel te trekken zodra je tekenen van vocht in huis opmerkt. Zo voorkom je nare gevolgen en blijft je huis een veilige omgeving voor jou en je gezin. Reken op Murprotec om vochtproblemen snel en doeltreffend te bestrijden.

Gratis analyse

Hoe verlaag je de impact van vocht in huis?

Een te hoge luchtvochtigheid in je huis vergroot de kans op gezondheidskwalen, een instabiel huis en hoge kosten. Wil je de luchtvochtigheid in je huis verlagen? Dan zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen.

 

Dit zijn alvast 5 snelle tips om het binnenklimaat in je huis gezond te houden:

 • Luchten! Zet je ramen elke dag een aantal keer 10 minuten open

 • Droog je natte kleren buiten of in de droger

 • Zet afzuigsystemen altijd aan als je kookt of een douche neemt

 • Zet zoveel mogelijk een deksel op je pannen bij het koken

 • Zet vochtabsorberende planten in huis, zoals een Tillandsia

 

Icoon waarschuwing (geel)

Meer tips?

Lees ook onze blog over 10 fouten die je vast en zeker niet wilt maken

 

Let op: luchten is niet voldoende

Even een raam openzetten zal het vocht in je woning niet laten verdwijnen. Sommige plaatsen zijn extra gevoelig voor vocht, en daar zal een fris briesje weinig verschil maken. De lucht moet er regelmatig ververst worden, bijvoorbeeld met een luchtbehandelingssysteem.

Denk er wel aan dat deze tips niets veranderen aan het vochtprobleem dat de hoge luchtvochtigheid in je huis veroorzaakt.

Om je gezondheid en die van je gezin te beschermen, en ernstige schade en hoge kosten te voorkomen, moet je het vochtprobleem bij de wortel aanpakken.

Alleen door optrekkend vochtcondensatie of water in de kelder efficiënt te behandelen, kun je de luchtvochtigheid in je huis voorgoed verbeteren.

Gelukkig gezin zit op de grond voor de zetel, in hun vochtvrije woning met kartonnen dak boven hun hoofd

Voorkom de negatieve gevolgen van vocht met deze behandelingen

Rond wit rooster van een luchtbehandelingssysteem

Luchtbehandeling voor ideale luchtvochtigheid

Een luchtbehandelingssysteem voert overtollig vocht af en verbetert het binnenklimaat in je huis.

Lees meer overluchtbehandeling
Een muur aangetast door opstijgend vocht met onderaan gaten gemaakt om de muur te injecteren met waterwerend middel

Muren injecteren tegen optrekkend vocht

Om optrekkend vocht tegen te gaan, injecteren we een vochtwerend product in de natte binnenmuren.

Lees meer over muren injecteren
Murprotec-medewerker maakt kelder waterdicht met bekuiping

Kelder
waterdicht maken

Het vocht in je kelder kan op verschillende manieren opgelost worden, afhankelijk van de oorzaak.

Lees meer overkelder waterdicht maken

Het CTA-systeem van Murprotec

Ken jij ons CTA-systeem al? Het is ons eigen ontwikkelde luchtbehandelingssysteem waarmee we condensatievocht en schimmel uit je huis verjagen. Het systeem haalt verse buitenlucht naar binnen en duwt binnenlucht via ventilatieroosters naar buiten. Door dit proces komt je huis tijdelijk onder lichte overdruk te staan. Hierdoor bereikt de aangevoerde lucht ook de kleinste hoeken en kieren. Kortom, geen schimmels achter de bank, de kast of je bed.

Wij bieden 3 soorten CTA-systemen aan: onze CTA 270, CTA 500 en XTRair.

Wil je meer weten over onze luchtbehandelingssystemen?

Lees alles over onze luchtbehandeling
Vrouw stofzuigt met een CTA-systeem op de achtergrond

Deze artikelen zijn misschien interessant voor jou

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikelen en nuttige tips en tricks.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading