Terug naar overzicht

De oorzaak van zilvervisjes: dit is hun link met vocht

22/06/2023

Zilvervisjes op visite? Deze onverwachte gasten zie je liever niet over je muren kruipen. En toch verrassen ze je soms met hun aanwezigheid en dat vooral in vochtige ruimtes. Denk maar aan je kelder, badkamer, wasruimte of toilet. Hun aanwezigheid kan wijzen op een vochtprobleem. Maar wat zijn zilvervisjes nou juist? Hoe bestrijd je ze en wat is de oorzaak van zilvervisjes? Dat en nog veel meer kom je hier te weten.

Wat zijn zilvervisjes?

Nee hoor, ze zijn geen familie van de kabeljauw. Zilvervisjes zijn kleine insecten. Spot je een langwerpig, zilverblauw insect op je muur van zo’n 12 tot 30 millimeter lang en twee voelsprieten? Dan heb je te maken met een zilvervisje. Je komt ze meestal tegen in donkere en vochtige ruimtes.

Zilvervisje op de muur

Wetenschappers deden er in het verleden al heel wat onderzoek naar. Tot op de dag van vandaag is er geen bewijs dat zilvervisjes schadelijk zijn voor je gezondheid. Ze zijn niet giftig en scheiden geen schadelijke stoffen af.

Je persoonlijke bezittingen hebben misschien minder geluk. Zilvervisjes smullen namelijk van behang, boeken en voedsel.

Zijn zilvervisjes echt zo dol op vocht?

De oorzaak van zilvervisjes kunnen we rechtstreeks linken aan de aanwezigheid van vocht. Ze zijn helemaal gek op vochtige plaatsen. Een huis met een vochtprobleem is hun droombestemming. Deze kleine bezoekers hebben niet veel ruimte nodig om zich te verplaatsen. De kleinste opening is voor hen genoeg om onopgemerkt door te kruipen. Plinten, kieren en naden zijn dagelijkse kost. Papier, behang en textiel zijn dan hun feestmaal.

Wat is de oorzaak van zilvervisjes?

Zilvervisjes komen op verschillende manieren aan hun trekken. Zolang ze een vochtige plek vinden waar het liefst nog lekker warm is, zijn ze gelukkig. Een vochtprobleem creëert de ideale leefomgeving voor een zilvervisje.  

 • Hoge luchtvochtigheid

Een gebrek aan ventilatie zorgt vaak voor een te hoge luchtvochtigheid in huis. Wanneer vochtige lucht geen uitweg vindt, heeft het geen andere keuze dan in je huis te blijven rondzwerven.
Meer over een hoge luchtvochtigheid

 • Optrekkend vocht

Wanneer je muren grondvocht opnemen, heb je te maken met optrekkend vocht. Je muren raken doorweekt met vocht en dat vinden zilvervisjes heerlijk.
Meer over optrekkend vocht

 • Condensatievocht

Vochtige lucht landt vaak op koude oppervlaktes, met waterdruppels als resultaat. Je ziet het regelmatig op ramen, maar ook muren blijven niet volledig gespaard.
Meer over condensatievocht

Wanneer je weet welk vochtprobleem er speelt, ken je de oorzaak van je zilvervisjes en kun je het probleem oplossen.

Waar zie je zilvervisjes het meest?

Zilvervisjes kunnen overal in huis voorkomen. Hun lievelingsplek is echter een lekker vochtig plekje zoals de badkamer, het toilet, de wasruimte of de kelder. Het is hun natuurlijk vochtige aard die deze ruimtes zo aantrekkelijk maakt voor zilvervisjes.

Je mag ook de keuken toevoegen aan de lijst met hotspots voor zilvervisjes. Tijdens het koken loopt de vochtigheid stevig op. Naast vocht kan ook de aanwezigheid van zetmeel een zilvervis bekoren. Heb je openstaande verpakkingen en last van zilvervisjes? Controleer dan even je eten voordat je het kookt. Zo voorkom je dat je ze mee in de koekenpan gooit.

Met een beetje mazzel kom je ze niet in je bed tegen. Maar bij warm weer, wanneer je lekker veel gezweet hebt, is de kans groter dat ze de weg naar je bed vinden.

Hoe bestrijd je zilvervisjes?

Schadelijk zijn ze niet, maar leuk is toch anders. Daarom raden we je aan om contact op te nemen met een ongediertebestrijder om je ongewenste bezoekers de deur te wijzen.

Laat ook controleren wat het onderliggende probleem is, want zilvervisjes duiken niet zomaar op. Ze wijzen altijd op een hoge vochtigheid. Om de kans te verkleinen dat ze terugkeren, schakel je het beste een vochtspecialist in. Bij Murprotec komt iedereen in aanmerking voor een vochtanalyse. Dat doen we ook nog eens helemaal gratis. We analyseren het vochtprobleem, bepalen de oorzaak en bespreken ter plekke de mogelijke behandelopties. Zo weet je vrij snel welke behandelmethode het meest geschikt is voor het vocht in je huis.

Gratis analyse

Zilvervisjes bestrijden met een luchtbehandelingssysteem

De oorzaak van zilvervisjes kunnen we meestal toeschrijven aan een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 50%. Goed luchten en ventileren is de boodschap! Onze luchtbehandelingssystemen zijn erop gemaakt de luchtvochtigheid in je woning onder controle te houden en condensatie tegen te gaan.

Omdat we niet graag dingen aan het toeval overlaten, ontwikkelden we bij Murprotec zelf een systeem. Om er zeker van te zijn dat jij het geschiktste luchtbehandelingssysteem in huis haalt, komt één van onze vochtspecialisten bij je langs.
Meer over een CTA-systeem

Een CTA-systeem ontwikkeld door Murprotec

Tips om zilvervisjes te voorkomen

Beter voorkomen dan genezen, zeggen ze wel eens. Wie dat voor het eerst zei, sloeg de spijker op zijn kop. Om ze te voorkomen moet je de oorzaak van zilvervisjes aanpakken. Vermijd te vochtige plaatsen in huis en je beperkt de kans op een zwerm zilvervisjes aanzienlijk. Met deze tips kun je hun komst alvast voorkomen:

 • Zet je verwarming niet te hoog
  Een lekker warm nestje? Meer heeft een zilvervisje niet nodig om van jouw huis zijn thuis te maken.
 • Sluit kieren en naden
  Met hun piepkleine gestalte kruipen ze door de kleinste openingen. Zorg dat alle plinten en deurframes goed gekit zijn.
 • Laat je badkamer droog achter
  Hoe droger jij je badkamer krijgt, hoe minder kans je zilvervisjes geeft. Maak dus na het douchen je douchecabine of muren droog.
 • Kies voor vochtvreters
  Je kan kiezen voor een mechanische vochtvreter of een natuurlijke. Zo zijn er bepaalde planten die het vocht uit de ruimte beter opnemen, zoals een sanseveria of bepaalde varens.

Let ook op ander ongedierte door vocht

Het is ondertussen geen verrassing meer dat vocht en zilvervisjes met elkaar verbonden zijn, maar ongedierte komt in verschillende maten en vormen. Zo zijn ook schimmel, houtwormen, muizen, kakkerlakken, pissebedden en huisstofmijt helemaal dol op vochtige plekken.

Vraag een gratis analyse aan

Zilvervisjes zijn niet schadelijk voor onze gezondheid en ook ons huis zal er geen grote schade van ondervinden. Ze waarschuwen je echter wel voor een vochtprobleem en dat trekt wellicht ook ander ongedierte aan. En die krijgen we toch liever niet over de vloer.
Gratis analyse

Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading