Vochtige kelder

Kelders liggen ondergronds en zijn van zichzelf al de meest vochtige plek van je woning. De kelder is hierdoor een kwetsbare plek voor vochtproblemen. Denk hierbij aan:

 • De muurverf schilfert of bladdert af
 • Afwerklagen laten los (pleister of stucwerk)
 • Salpetervorming (witte uitslag) op de muren
 • De lucht in de kelder is vochtig
 • Hout gaat rotten
 • De ontwikkeling van zwammen en schimmels


Heb je last van een vochtprobleem in je kelder? Vraag dan gratis en vrijblijvend een analyse aan.
Gratis analyse

 

Waar komt vocht in de kelder vandaan?

Een kelderruimte wordt vaak minder goed geventileerd en omringd door vochtige grond en grondwater. Omdat de muren in direct contact staan met de grond kan het (grond)water via zwakke plekken in de wanden en vloeren trekken of zelfs via de wanden naar binnenkomen. Dit kan één of meerdere vochtproblemen in je kelder veroorzaken. Dit in combinatie met dat een kelder vaak donker is, maakt het ook een ideale plek voor schimmels om te groeien. Ook vergelijkbare ruimtes als een zitput, leefkuil, souterrain of een dijkwoning zijn gevoelig voor problemen met vocht.

Grondvocht rondom de kelder

Sommige kelders krijgen last van de belasting door regenwater of verhoogd grondwater. Heftige en langdurige regenval is hier de boosdoener van. De hoge waterstand zorgt er dan voor dat het water druk uitoefent op plekken waar het water normaliter niet komt. Zo komen eventuele zwakke plekken plotseling aan het licht, bijvoorbeeld in de wanden van de kelder. Dit wordt zijdelingse infiltratie genoemd.

Vocht in je kelder door kim lekkages

Bij onder andere betonnen kelders ontstaat het vochtprobleem vaak doordat water in de stortnaden (KIM-naden) van de muren terechtkomt. De KIM naad is de verbinding tussen de vloer en de wand. Wanneer deze niet goed is, is dit een ideale zwakke plek voor binnentredend vocht.

Scheuren in de kelderwanden

In kelders van oudere huizen kunnen door achterstallig onderhoud of simpelweg door de leeftijd scheuren in de wanden of vloeren ontstaan. Logischerwijs is dit een directe oorzaak van het vochtprobleem in je kelder.

Condens in de kelder

Een van de meest voorkomende oorzaken van vocht in kelders is condens. Je herkent condens aan druppels vocht op de muren en eventueel op de ramen. Condens in de kelder ontstaat vaak door temperatuurwisselingen in combinatie met slechte ventilatie. Dit zijn dan ook meteen de voor de hand liggende oplossingen. Zorg voor een constante temperatuur in je kelder en ventileer je kelder goed. Dit kan eventueel met behulp van een luchtbehandelingssysteem.

Hoek van een kamer met schimmel op de muur.

Wat zijn de gevolgen van een vochtige kelder?

De verschillende oorzaken kunnen verschillende problemen veroorzaken in je kelder. Denk bijvoorbeeld aan de volgende gevolgen:

 • De muurverf schilfert of bladdert af
 • Afwerklagen laten los (pleister of stucwerk)
 • Salpetervorming (witte uitslag) op de muren
 • De lucht in de kelder is vochtig
 • (Kringvormige) vlekken op de muren
 • Hout gaat rotten
 • De ontwikkeling van zwammen en schimmels
 • Aanwezigheid van een muffe geur
 • Papier en/of karton in de kelder rot weg


In extreme gevallen kan het zelfs gebeuren dat een kelder door stijgend grondwater of regenwater vol met water komt te staan.

Herken je één of meerdere van bovenstaande punten? Dan wordt het tijd dat je actie onderneemt. Vraag vrijblijvend een gratis analyse aan zodat wij de oorzaak in kaart kunnen brengen met daarbij de beste oplossing op maat.

Hoe gaan we te werk?

Icoon klembord (geel)
1

Gratis analyse

Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Hij stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

Icoon offerte (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles dubbel te checken en met je te overlopen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

Vochtproblemen in je kelder oplossen

Verschillende oorzaken van vocht in je kelder vragen ook om verschillende oplossingen op maat. Denk bijvoorbeeld aan kelderdrainage of kelderafdichting. Murprotec is al meer dan 60 jaar gespecialiseerd in de vochtbestrijding in onder andere kelders. Wij zijn dus vochtbestrijders en helpen je graag met de juiste oplossing op maat. Daarmee verdwijnt je vochtprobleem volledig.

De juiste oplossing begint bij een analyse om in kaart te brengen wat precies de oorzaak is. Wanneer we de oorzaak hebben gevonden kiezen we voor een aanpak op maat om het probleem tot in de kern op te lossen. We kiezen dus niet voor een symptoombestrijding maar voor een effectieve en doeltreffende oplossing die jarenlang mee gaat. Als vochtspecialist bieden we dan ook 30 jaar garantie op onze oplossingen.

Wil je meer lezen over onze verschillende aanpakken? Neem een kijkje op onze vochtbestrijding pagina, hier vind je meer informatie. Ook kan je direct vrijblijvend een analyse aanvragen.

Deze artikelen zijn misschien interessant voor jou

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vocht in de kelder, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikelen en nuttige tips en tricks.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading