Terug naar overzicht

Zwarte schimmel in huis. Wat nu?

21/06/2024

Zwarte schimmel in huis speelt de hoofdrol in menig nachtmerrie. Het is een doorn in het oog, een aanslag op je gezondheid en een bedreiging voor de integriteit van je woning. Of je nu een kleine schimmelvlek ontdekt in een hoekje van een kamer of er een muur overmeesterd wordt door schimmel, het is belangrijk om zwarte schimmel serieus te nemen en actie te ondernemen om het probleem aan te pakken. Want zwarte schimmel in huis komt niet uit het niets.

Hoe kun je zwarte schimmel in huis herkennen?

Zwarte schimmel op de muur en het plafond

Zwarte schimmel, een veelvoorkomende schimmel in huizen, is herkenbaar aan de karakteristieke zwarte stipjes en donkere vlekken die vaak op muren of plafonds verschijnen. Deze schimmel groeit voornamelijk in omgevingen met slechte ventilatie of andere onderliggende vochtproblemen.

In vochtige en warme omstandigheden kan zwarte schimmel zich het gemakkelijkst ontwikkelen en verspreiden. De schimmel geeft de voorkeur aan temperaturen van 17 °C tot 25 °C.

Gebruik je zintuigen:

 • Hou je ogen goed open – Loop regelmatig een rondje door het huis en kijk of je tekenen van schimmel ziet. Vaak zijn dat zwarte stipjes of donkergekleurde vlekken op je muren of plafonds.  
 • Volg je neus – Zwarte schimmel heeft vaak een kenmerkende, muffe geur. Die is vergelijkbaar met de geur van aarde of rottend hout. Gaat die geur niet weg na een stevige schoonmaakbeurt? Dan kan dit wijzen op schimmelgroei.
 • Luister naar je lichaam – Heb je plots onverklaarbare allergische reacties zoals huiduitslag, niezen, hoesten of jeukende ogen? Deze symptomen kunnen in verband gebracht worden met de aanwezigheid van schimmels.

Is zwarte schimmel gevaarlijk?

Het antwoord is simpel: ja! Alle soorten schimmel in huis, en zeker zwarte schimmel, zijn gevaarlijk voor de gezondheid van iedereen in huis, mens en dier. De blootstelling aan zwarte schimmel kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen en allergische reacties. Ook kunnen in sommige gevallen zelfs de symptomen van astma erger worden.

Bovendien vormt zwarte schimmel in huis een risico voor je woning. Na verloop van tijd kan de schimmel bouwmaterialen aantasten.

Icoon gevaar (geel)

Let op wanneer je zelf zwarte schimmel verwijdert

Schimmels verwijderen is altijd een risico voor je gezondheid. Neem dus zeker voldoende voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen, zoals een mondkapje en handschoenen.

Waar in huis komt zwarte schimmel het vaakst voor?

Onder de juiste omstandigheden, namelijk warm en vochtig, groeit schimmel overal. Vooral badkamers, muren, raamkozijnen, plafonds, slaapkamers en kelders zijn geliefde plekken van de zwarte schimmel.

 • Zwarte schimmel in de badkamer

Badkamers zijn erg gevoelig voor vocht en schimmel. Niet onlogisch als je je bedenkt hoeveel water je er gebruikt. Je toilet, douche of bad draaien er soms overuren. Wanneer je badkamer lange tijd vochtig blijft, krijgt zwarte schimmel de tijd zich te ontwikkelen.

Zwarte schimmel in de badkamer vinden we vooral aan kitranden van de wastafel, het bad of de douche, bovenaan de muur of op het plafond en op het voegwerk van de tegels.

 • Zwarte schimmel op de muur

Schimmel, en zeker zwarte schimmel, floreert op slecht geventileerde plekken. Daardoor zijn ook muren niet veilig. Muren trekken door hun grote, koude oppervlak gemakkelijk condensatievocht aan. Ook optrekkend vocht kan ervoor zorgen dat de onderkant van je muren beschimmelt.

 • Zwarte schimmel op het raamkozijn

Ramen zijn erg gevoelig voor condensvorming. Raamkozijnen en vensterbanken die lange tijd nat blijven, zijn net een vijfsterrenhotel voor schimmel, die het heerlijk vindt om daar te vertoeven.

 • Zwarte schimmel op het plafond

Doorslaand vocht of lekken rondom ramen of de dakgoot kunnen ervoor zorgen dat je plafonds langdurig vochtig blijven. Jij zit vast niet iedere dag naar het plafond te turen. Daardoor krijgt schimmel vaak de tijd om zich rustig te ontwikkelen.

 • Zwarte schimmel in de slaapkamer

Je brengt heel wat uren door in je slaapkamer. Terwijl je slaapt, produceer je zonder het zelf te weten veel vocht. De aanwezigheid van schimmel tast niet alleen het esthetische aspect van de slaapkamer aan. Ook de luchtkwaliteit en dus de slaapkwaliteit wordt beïnvloed. Daarom is het van essentieel belang om eventuele schimmelproblemen in de slaapkamer serieus te nemen en ze snel aan te pakken om een gezonde en comfortabele slaapomgeving te behouden.

Wat te doen tegen zwarte schimmel in huis?

Het aanpakken van zwarte schimmel in huis vereist een doelgerichte aanpak.

 • Achterhaal de bron van het vocht
  Een juiste vochtdiagnose is nodig om te weten wat je kunt doen tegen schimmel en vocht. Vochtanalyses kosten al gauw 350 euro, maar niet bij Murprotec. Wij willen iedereen een steuntje in de rug geven om te leven in een gezonde, vochtvrije woning. Daarom bieden wij onze vochtanalyse helemaal gratis aan. Onze vochtspecialist voert de nodige vochtmetingen uit. We ontrafelen de oorzaak en bepalen hoe je het vochtprobleem kunt verhelpen.
Gratis analyse
 
 • Laat de schimmel verwijderen door een professionele ongediertebestrijder
  Schimmel verwijderen is een kunst op zich. Laat het over aan professionals die zich over het schimmelprobleem ontfermen. Schimmels zelf verwijderen is immers niet zonder risico.

 • Pak het onderliggende vochtprobleem aan
  Met een correcte diagnose kun je aan de slag om het vochtprobleem definitief te bestrijden. Hoe sneller je vocht de nek omdraait, hoe minder het vocht zich kan ontwikkelen.
Meer over vochtbestrijding
Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading