Terug naar overzicht

Vochtvreters: top of flop in de strijd tegen vocht?

29/05/2024

Vochtproblemen kunnen een vervelende en hardnekkige kwestie zijn. Schimmels, muffe geuren en zelfs gezondheidsproblemen kunnen ontstaan als vocht niet goed wordt aangepakt. Vochtvreters zijn online een geliefde ‘oplossing’. Maar zijn ze ook effectief wanneer je te maken hebt met een echt vochtprobleem? Met andere woorden: zijn ze top of een regelrechte flop? Je leest het hier!

Wat zijn vochtvreters?

Vochtvreters zijn kleine apparaten of huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die de vochtigheid in huis zouden verminderen. Althans, dat wordt beweerd. Ze absorberen in bepaalde mate vocht uit de lucht zodat die minder vochtig aanvoelt. De vraag is natuurlijk: werkt het ook wanneer je last hebt van een vochtprobleem? Voor we hierop antwoord kunnen geven, is het belangrijk om te weten welke soorten vochtvreters er bestaan, want die lopen nogal uiteen.

Welke soorten vochtvreters bestaan er?

Elektrische vochtvreters

Elektrische vochtvreters of luchtontvochtigers zuigen vochtige lucht naar zich toe en filteren vervolgens het vocht uit de lucht. Daarna verspreiden ze de droge lucht weer in de ruimte. Het vocht dat de luchtontvochtiger uit de lucht filtert, wordt verzameld in een opvangbak. Die verzamelbak hoor je regelmatig leeg te maken, het liefst voor die overstroomt.

Er zijn veel verschillende soorten elektrische vochtvreters. Zo heb je er die specifiek ontworpen zijn om grote ruimtes te ontvochtigen. Andere bieden je in de mogelijkheid om de luchtvochtigheid in te stellen, zodat de ruimte niet plots te droog wordt. Sommige luchtontvochtigers reinigen daadwerkelijk de lucht en ontdoen die van stof en vuil.

Eén ding hebben elektrische vochtvreters met elkaar gemeen: ze verbruiken veel energie. Dat komt omdat ze constant een element moeten verwarmen en koelen om het vocht uit de lucht te krijgen.

Vochtvreters op basis van zout

Naast elektrische vochtvreters bestaan er ook vochtvreters op basis van zout. Je kunt kant-en-klare vochtvreters in de winkel kopen, zelf zoutzakjes maken of bakjes vullen met zout en die verspreid door het huis neerzetten.

Helaas zijn vochtvreters op basis van zout weinig efficiënt. Zouten nemen vocht op uit de lucht, maar vocht is altijd aanwezig in de lucht. Een normale luchtvochtigheid is juist goed en gezond. Want ook te droge lucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Natuurlijke vochtvreters

Aloë vera staat op de vensterbank

Er bestaan ook “natuurlijke vochtvreters”. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde planten. Sommige hebben de goede reputatie vochtabsorberend te zijn. Planten zijn dus niet alleen een waardevolle esthetische en luchtzuiverende bijdrage, ze kunnen ook helpen om ruimtes die door hun gebruik aan de vochtige kant zijn, beter te reguleren. Zet (of hang) je vochtabsorberende planten in de keuken, badkamer of andere kamers in je huis.

Interessante planten: aloë vera, graslelie, sanseveria en lepelplant.

Helpen vochtvreters tegen vochtproblemen?

Ontvochtigers doen tot op zekere hoogte wat ze beloven. Het is maar net wat je verwacht. Maar als het aankomt op het oplossen van een echt vochtprobleem, laten ze allemaal te wensen over. De enige manier om ervoor te zorgen dat de binnenlucht minder vocht bevat, is door het binnenklimaat te regelen met bijvoorbeeld een CTA-systeem.

De luchtvochtigheid in huis kan ook aanzienlijk hoger liggen door de aanwezigheid van andere vochtproblemen. Ook optrekkend vocht, een lekkage of vocht in de kelder kan ervoor zorgen dat de lucht bij je thuis vochtiger wordt.

Vraag daarom altijd advies aan een vochtspecialist, die de juiste vochtdiagnose kan stellen. Alleen op die manier kun je een gepaste vochtbehandeling bepalen. Het is cruciaal om het probleem grondig aan te pakken. Zo niet, dan zal het vochtprobleem zich verder blijven ontwikkelen en zijn al jouw inspanningen en geld voor niets geweest. Onze vochtspecialisten komen gratis langs om een vochtanalyse uit te voeren.
Gratis analyse

Wat is een CTA-systeem?

Een CTA-systeem is een luchtbehandelingssysteem ontwikkeld door onze vochtspecialisten. We merkten dat bestaande ventilatiesystemen vaak geen antwoord boden op condensatievocht en schimmelvorming.

Onze CTA-systemen zijn ontwikkeld om voortdurend verse buitenlucht je huis binnen te halen, terwijl gebruikte lucht via ventilatieroosters naar buiten wordt afgevoerd. Deze constante luchtverversing zorgt voor een subtiele overdruk in je woning, zonder ongemakken zoals oorpijn. Deze lichte overdruk is van vitaal belang voor de effectiviteit van de luchtbehandeling. Dankzij de lichte overdruk wordt de lucht tot in de kleinste hoeken en kieren en achter alle meubels ververst. En dat is het grote verschil met andere apparaten op de markt.

Meer over ons luchtbehandelingssysteem
Gratis analyse

Een Murprotec CTA-systeem hangt aan de muur
Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading