Vochtige badkamer: oorzaken, gevolgen en oplossingen
Een vochtige badkamer is schering en inslag. Je zou haast denken dat het zo hoort. Toch is het een onveilige situatie die je beter zo snel mogelijk oplost. Vocht in de badkamer kan namelijk heel wat schade aanrichten aan de structuur van je woning. Afhankelijk van het vochtprobleem, kan Murprotec je helpen. Denk maar aan optrekkend vocht in de badkamer. Doe altijd beroep op een professionele vochtspecialist om een juiste vochtdiagnose te stellen.
Gratis analyse
Hieronder vind je meer informatie over:
Hoe kun je een vochtige badkamer herkennen?
Vocht in de badkamer valt behoorlijk snel op. En dat is goed nieuws, want hoe sneller je het probleem opmerkt en actie onderneemt, hoe minder schade het vocht kan aanrichten.
- Een onverklaarbare muffe geur
- Beslagen ramen aan de binnenkant
- Lang blijvende condens op de spiegel
- Schimmel op voegwerk
- Schimmelvorming op raamkozijnen
- Zwarte plekken op het plafond of de muren
- Beschadigd stucwerk
- Schimmel in de douche
- Donkere vochtkringen op de muren
- Vochtdruppels op de muur
- Roestvorming op de verwarming
- Salpetervorming op de muren
Tips om een vochtige badkamer te voorkomen?
Vochtproblemen in de badkamer kunnen diverse problemen veroorzaken, van schimmelgroei tot structurele schade. Wat kun je nou precies doen om een condens en schimmelvorming in de badkamer te voorkomen? Er zijn een aantal mogelijkheden:
- Zorg voor een krachtige en slimme afzuiging
- Voorzie voldoende luchttoevoer
- Controleer de afvoer naar buiten
- Plaats de afzuiger op de juiste locatie
Een luchtafzuiging op de grond plaatsen, heeft echt geen zin. Vochtige lucht stijgt op. Dus plaats je je afzuiger het liefst zo hoog mogelijk. Vaak doen ze dit zelfs vlak boven de douche. Daar komt nou eenmaal de meeste damp vrij.
Kleine aanpassingen
Door deze praktische aanpassingen toe te passen, verbeter je de luchtkwaliteit in de badkamer en verminder je de kans op schimmel en vochtproblemen aanzienlijk. En daar blijft het niet bij. Er zijn nog kleine aanpassingen om je badkamer leefbaar en comfortabel te maken:
- Laat je handdoeken niet in de badkamer drogen.
- Maak de badkamermuren en het douchescherm droog.
- Laat een raam of deur openstaan tijdens het douchen.
- Plaats vochtabsorberende planten in de badkamer.
Wat is de oorzaak van een vochtige badkamer?
Een vochtige badkamer ontstaat niet vanzelf. Er is altijd een verklaring: te weinig luchten, gebrek aan verwarming, de aanwezigheid van vochtabsorberende materialen of beschadigd voegwerk. Daarnaast kunnen ook onderliggende vochtproblemen, zoals optrekkend vocht, condensatievocht, doorslaand vocht of een lekkage aan de basis liggen.
De meest voorkomende vochtproblemen in de badkamer:
Wat zijn de gevolgen van een vochtige badkamer?
De gevolgen van een vochtige badkamer zijn geen pretje. Van gezondheidsrisico’s, schimmelvorming en salpeter tot ongedierte en schade aan je woning. Dat kun je toch missen als kiespijn. Nochtans hebben veel landgenoten er last van. Hartstikke jammer, want de badkamer is nou net een plaats om lekker tot rust te komen.
Vochtplekken, schimmels, bacteriën en ongedierte zijn verzot op vochtige ruimtes. Het is waar ze hun hart ophalen, hun lievelingsplek. En daarmee plegen ze inbreuk op jouw persoonlijke bubbel, want wie wil nou bezoek van zilvervisjes of, erger, kakkerlakken? Precies, jij zeker niet!
De aanwezigheid van vocht en schimmel kan bijdragen aan allergieën, astma en ademhalingsproblemen. Ook het immuunsysteem krijgt het zwaar te verduren, waardoor men soms een verzwakte weerstand krijgt en daarom sneller ziek wordt.
Ook structurele problemen aan je woning zijn niet uitgesloten. Vocht kan de integriteit van je huis onder druk zetten. Denk maar aan rottende plafonds, kapotte vloeren, …
Wist je dat je energierekening stevig kan oplopen wanneer er een vochtprobleem in het spel is?
Gezondheidsproblemen
Schimmels
Ongezonde binnenlucht
Schade aan je woning
Salpeter
Ongedierte
Vochtbestrijding in de badkamer
Condens en schimmel zijn vaak gelinkt aan een gebrekkige luchtafzuiging. Een luchtbehandelingssysteem van Murprotec zal in de badkamer niet voldoende zijn om condens en schimmel tegen te gaan. Gelukkig kom je met bovenstaande tips al een heel eind. Heb je elders in huis last van condens of schimmel, denk maar aan je leefruimte, slaapkamer, speelkamer, bureau, enzovoort, dan is een luchtbehandelingssysteem van Murprotec wél ideaal.
Ook optrekkend vocht kan aan de basis liggen van vochtplekken op de muur. Althans, wanneer je badkamer zich op de benedenverdieping bevindt. In dat geval zijn muurinjecties interessant.
Laat je badkamer vochtvrij maken. Het is goed voor je gezondheid en je woning.
Contacteer ons voor advies op maat!
Interessante artikelen voor jou
We hebben veel andere interessante artikelen over vocht in de badkamer, verschillende vochtproblemen en mogelijke oplossingen. Kom te weten hoe je schimmel zelf van je muren kunt verwijderen en waarom de binnenluchtkwaliteit zo belangrijk is.