Hoge luchtvochtigheid: oorzaken, impact en oplossingen
Een hoge luchtvochtigheid in huis komt wel vaker voor. Hoe vochtig de lucht in huis nou precies is, wordt bepaald door de relatieve luchtvochtigheidsgraad.
Wat is relatieve luchtvochtigheid?
De relatieve luchtvochtigheidsgraad is de verhouding tussen het percentage waterdamp in de lucht en de maximale hoeveelheid vocht die de lucht kan opnemen. Een relatieve luchtvochtigheid van 100% betekent dat de lucht volledig verzadigd is met waterdamp en geen extra vocht kan opnemen.
Wat is de ideale luchtvochtigheidsgraad in huis?
De ideale luchtvochtigheidsgraad bedraagt tussen 40% en 60%. Alles daarboven is vochtige lucht.
Hoe stel je een hoge luchtvochtigheid in huis vast?
Een vochtmeter is een handig instrument voor het meten van de relatieve luchtvochtigheid in huis. Dit apparaat helpt je de hoeveelheid vocht in de lucht te monitoren. Je vindt online heel wat betaalbare opties om een eerste indicatie te krijgen. Voor een gedetailleerde vochtmeting kun je het best een beroep doen op een vochtspecialist zoals Murprotec.
Vraag advies aan Murprotec
Iedereen heeft recht op een gezonde, vochtvrije woning. Toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Plusminus 15% van de Nederlandse huishoudens leeft in een vocht- en/of schimmelrijke omgeving. Om je een handje te helpen, bieden wij onze vochtanalyse gratis aan. Een Murprotec Pro komt bij je langs om het vochtprobleem grondig te onderzoeken, de oorzaak vast te stellen en de meest geschikte oplossing met jou te bespreken. Zo’n bezoekje kan bij een andere partij gemakkelijk oplopen tot 350 euro, maar bij ons krijg je ons advies dus helemaal gratis.
Gratis analyseWe beantwoorden de belangrijkste vragen:
-
Te vochtige binnenlucht herkennen
Beslagen ramen, een muffe geur of een klam aanvoelende woning? Het zijn de eerste tekenen van een te vochtig binnenklimaat. Ook zilvervisjes of ander ongedierte, zoals muizen en pissebedden, moeten bij jou alarmbellen doen rinkelen. Na verloop van tijd kan een te hoge luchtvochtigheid ook leiden tot vochtplekken, schimmel en houtrot.
-
Te droge binnenlucht herkennen
Een te lage vochtigheidsgraad herken je vaak aan scheuren in de verf of statische elektriciteit. Krijg je dagelijks elektrische schokken van je koelkast of deurklink? Of gaat je haar rechtop staan alsof je net een gebreide trui hebt uitgetrokken? Dan is droge lucht misschien wel het probleem.
Wat is de oorzaak van lage of hoge luchtvochtigheid in huis?
De luchtvochtigheid in huis stijgt niet vanzelf. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol kunnen spelen. Denk hierbij aan dagelijkse activiteiten of structurele problemen, zoals een slechte ventilatie of vochtabsorberende bouwmaterialen. Daarnaast kunnen externe invloeden, zoals het klimaat en de locatie van je woning, bijdragen aan een hogere luchtvochtigheid.
Een hoge kamertemperatuur en slechte ventilatie zorgen dan weer voor droge lucht. Hoe warmer de binnenlucht, hoe droger die is. Zeker nieuwbouwwoningen krijgen ermee te maken.
Een verstoorde luchtvochtigheid aanpakken
We knijpen met z’n allen graag een oogje toe bij een hoge luchtvochtigheid in huis. Vreemd, aangezien we zoveel tijd binnenshuis doorbrengen. Gemiddeld meer dan 80% van onze dag. Dat is toch behoorlijk veel. Zowel een te lage als een te hoge luchtvochtigheid in huis heeft gevolgen voor je woning en je gezondheid. Wist je dat anno 2024 nog altijd 1 op de 4 Europeanen in een ongezonde woning leeft? Nederland scoort bovendien boven het EU-gemiddelde wat betreft het aantal mensen dat hinder ondervindt door vochtproblemen. Eerder onderzoek toonde ook al aan dat wie leeft in een vochtig huis bijna 5 keer meer kans heeft om zich ongelukkig te voelen.
Een slechte luchtkwaliteit zorgt voor irritaties aan de luchtwegen, meer astmatische klachten en ook je immuunsysteem krijgt het zwaar te verduren. Sommige mensen ervaren zelfs een verstoorde nachtrust of pijnlijke gewrichten.
Een gezond binnenklimaat kan onze productiviteit met zo’n 15% boosten. De kwaliteit van de binnenlucht is dus niet alleen thuis, maar ook op kantoor en school belangrijk.
Gezondheidsproblemen
Schimmels
Ongezonde binnenlucht
Schade aan je woning
Salpeter
Ongedierte
Bestrijd een te hoge luchtvochtigheid in huis met ons CTA-systeem
Murprotec ontwikkelde zo’n 25 jaar geleden een eigen luchtbehandelingssysteem. Ons systeem ververst iedere paar uur de lucht in de belangrijkste woongedeelten van je huis. Vuile binnenlucht wordt vervangen door gefilterde buitenlucht. Via roosters wordt de binnenlucht afgevoerd naar buiten en ondertussen trekt de installatie verse lucht naar binnen. Zie het systeem gerust als de longen van je woning. Zo adem je altijd gezonde lucht in.
We bieden 3 types aan:
- CTA 270
- CTA 500
- XTRair
Ons luchtbehandelingssysteem…
- ververst de binnenlucht.
- voert buitenlucht af.
- rekent af met condensatievocht.
- voorkomt schimmelvorming.
- zorgt voor luchtcirculatie.
- is volledig te monitoren met de My Murprotec-app.
Gratis analyse
Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.
Voorstel op maat
De vochtspecialist stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.
Projectleider
Onze projectleider komt langs om alles te dubbelchecken en met je door te nemen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.
Vochtbehandeling
Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.
Kun je een hoge luchtvochtigheid zelf te lijf gaan?
Er bestaan heel wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen een hoge luchtvochtigheid in huis. Of ze allemaal even effectief zijn, valt echter te betwijfelen. Dit zijn de meest voorkomende tips:
- Verwarm voldoende
- Gebruik de afzuigkap tijdens het koken
- Lucht regelmatig je huis
- Verwijder je vloerkleed
- Kies voor vochtabsorberende planten
Deze tips zijn zeker het uitproberen waard wanneer de hoge luchtvochtigheid in huis niet gelinkt is aan een ander vochtprobleem. In alle andere gevallen (of bij twijfel) kun je beter de hulp inschakelen van een vochtspecialist zoals Murprotec. Onze Pro’s komen gratis bij je langs om het vochtprobleem van dichtbij te analyseren.
Deze artikelen zijn interessant voor jou
Wil je meer weten over een luchtbehandelingssysteem van Murprotec? Dan zijn volgende artikelen misschien wel interessant voor jou.