Heb je last van een hoge luchtvochtigheid in huis?

Een hoge luchtvochtigheid in huis komt wel vaker voor. Hoe vochtig de lucht in huis nou precies is, wordt bepaald door de relatieve luchtvochtigheidsgraad. Het is de verhouding tussen het percentage waterdamp in de lucht en de maximale hoeveelheid vocht die de lucht kan opnemen. De ideale luchtvochtigheidsgraad bedraagt tussen 40% en 60%. Alles daarboven is vochtige lucht.

’s Winters liggen de cijfers iets anders. Dan raden we aan om een luchtvochtigheid aan te houden tussen 30 en 50%. De koude buitenlucht en een verwarming die op volle toeren draait zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid daalt.

De luchtvochtigheid in huis stijgt niet vanzelf. Leefvocht is één van de grootste invloeden. Koken, wassen, strijken en zelfs ademhalen beïnvloeden de luchtvochtigheid. Ook bouwmaterialen en hoe goed er gelucht wordt spelen een rol.


We beantwoorden de belangrijkste vragen:

Hygrometer geeft hoge luchtvochtigheid in huis aan
 
 

Hoe herken je een lage of hoge luchtvochtigheid in huis?

  • Te vochtige binnenlucht herkennen

    Vocht op je ramen of een muffe geur? Het zijn de eerste tekenen van een te vochtige binnenlucht. Ook zilvervisjes of ander ongedierte zoals muizen en pissebedden wijzen op de aanwezigheid van vocht. Verkeert je huis altijd in een vochtige toestand? Dan liggen vochtplekken, schimmel en houtrot altijd op de loer.

  • Te droge binnenlucht herkennen

    Een te lage vochtigheidsgraad herken je vaak aan scheuren in de verf of statische elektriciteit. Krijg je dagelijks elektrische schokken van je koelkast of deurklink? Of gaat je haar rechtop staan alsof je net een gebreide trui hebt uitgetrokken? Dan is droge lucht misschien wel het probleem.

 

Wat is de oorzaak van lage of hoge luchtvochtigheid in huis?

Sommige ruimtes zijn sowieso vochtiger dan andere. Je badkamer, keuken, toilet of wasruimte zijn van nature nogal vochtig. Niet gek als je het ons vraagt. We koken er, nemen een douche, hangen er onze was te drogen… De combinatie leidt vaak tot een hoge luchtvochtigheid in huis. Ook een tekort aan ventilatie, optrekkend vocht of een lekkage beïnvloeden de vochtigheid in de lucht.

Een hoge kamertemperatuur en slechte ventilatie zorgen dan weer voor droge lucht. Hoe warmer de binnenlucht is, hoe droger. Zeker nieuwbouwwoningen krijgen ermee te maken.

Een verstoorde luchtvochtigheid aanpakken

We knijpen met z’n allen graag een oogje toe bij een hoge luchtvochtigheid in huis. Vreemd, aangezien we zoveel tijd binnenshuis doorbrengen. Gemiddeld meer dan 80% van onze dag. Dat is toch behoorlijk veel. Zowel een te lage als een te hoge luchtvochtigheid in huis heeft gevolgen voor je woning en je gezondheid.

Een slechte luchtkwaliteit zorgt voor irritaties aan de luchtwegen en ook je immuunsysteem krijgt het zwaar te verduren. Sommige mensen ervaren zelfs een verstoorde nachtrust of pijnlijke gewrichten.

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon schimmel (geel)

Schimmels

Icoon ongezonde binnenlucht (geel)

Ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

Bestrijd een te hoge luchtvochtigheid in huis met ons CTA-systeem

Murprotec ontwikkelde zo’n 25 jaar geleden een eigen luchtbehandelingssysteem. Ons systeem ververst iedere paar uur de lucht in de belangrijkste woongedeelten van je huis. Vuile binnenlucht wordt vervangen door gefilterde buitenlucht. Via roosters wordt de binnenlucht afgevoerd naar buiten en ondertussen trekt de installatie verse lucht naar binnen. Zie het systeem gerust als de longen van je woning. Zo adem je altijd gezonde lucht in.

Is het buiten koud? Dan verwarmt ons systeem de lucht tot maximaal 18 °C.

Onze werkwijze

Icoon klembord (geel)  
1

Gratis analyse

Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

De vochtspecialist stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

Icoon offerte (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles te dubbelchecken en met je door te nemen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

Deze artikelen zijn interessant voor jou

Wil je meer weten over een luchtbehandelingssysteem van Murprotec? Dan zijn volgende artikelen misschien wel interessant voor jou. 

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading