Terug naar overzicht

Een vochtmeter voor de muur: dit is wat je moet weten

14/04/2023

Zie je vochtplekken op je muur of valt schimmelvorming niet te ontkennen? Dan is het overduidelijk: je zit met een vochtprobleem. Soms is vocht minder zichtbaar. Vaak verzamelt het zich lange tijd in je muren, je plafond of je gevel, voor je het met het blote oog kunt waarnemen.

Een vochtmeter is een handige tool om het vochtgehalte in je muren te meten. Dit hulpmiddel geeft je haast meteen antwoord op de vraag of je last hebt van een vochtprobleem. Maar welke vochtmeter is het meest geschikt? Wat kosten ze? En hoe ga je aan de slag? De antwoorden op al deze vragen, lees je wat verderop.

Welke soorten vochtmeters bestaan er?

Er bestaan meerdere soorten vochtmeters. Het eerste onderscheid zit hem in wat je nou precies wilt meten. Wil je het vocht in je muren of in het plafond meten, dan heb je een ander toestel nodig dan wanneer je de luchtvochtigheid in de lucht wil meten.

Van alle soorten zijn er goedkope en duurdere modellen. Afhankelijk van het toestel, zul je het resultaat anders kunnen aflezen. Sommige vochtmeters werken met een kleurcode via ledlampjes, andere geven een minimum, maximum en gemiddelde aan via een digitale display.

Vocht in de muren meten

Destructieve vochtmeters

Destructieve vochtmeters zijn voorzien van twee scherpe pinnen waarmee je het toestel in de te onderzoeken muur prikt. Het vochtgehalte verschijnt dan op het scherm. Ja, zo eenvoudig kan het zijn.

Door de twee pinnen is dit toestel vooral geschikt voor oppervlakken die nog niet afgewerkt zijn. Ben je dus aan het renoveren en wil je de vochtigheid in de muur meten? Dan is een destructieve vochtmeter exact wat je nodig hebt.

Een destructieve vochtmeter is ideaal om het vocht in onafgewerkte muren te meten.

Niet-destructieve vochtmeters

Zijn je muren, plafonds of vloeren al afgewerkt? Dan is een niet-destructieve vochtmeter wat je zoekt. In tegenstelling tot een destructieve vochtmeter heeft dit exemplaar een meetkop die je niet in de muur steekt, maar er gewoon tegenaan houdt. Zo beschadig je je muur niet.

Een niet-destructieve vochtmeter is ideaal om het vocht te meten in afgewerkte muren.

Vochtigheid meten in de binnenlucht

Hygrometer

Te droge of vochtige lucht is alles behalve ideaal. Om de luchtvochtigheid in huis zelf te meten kun je gebruik maken van een hygrometer. Deze vochtmeter zet je in de ruimte die je wilt controleren. Geef het toestel even de tijd om te acclimatiseren en je kunt de vochtigheidsgraad in huis eenvoudig aflezen.

Een hygrometer kun je doorgaans voor weinig geld online of in de bouwmarkt vinden. Maar deze vochtmeter vertelt je niets over het vocht in je muren, maar alleen over de vochtigheid in de lucht.

Een hygrometer is de ideale vochtmeter als je de luchtvochtigheid in huis wilt meten.

Professionele vochtmeters

Destructieve en niet-destructieve vochtmeters en hygrometers zijn goede tools om zelf mee aan de slag te gaan, maar ze kunnen niet op tegen een professionele vochtmeter zoals onze Murprotec-specialisten gebruiken. De vochtmeters die wij gebruiken om je muren te controleren, zijn veel nauwkeuriger dan de vochtmeters die je in de bouwmarkt vindt. We gebruiken alleen de beste meters om vocht tot diep in je muren op te meten. Zo krijgen we een veel duidelijker zicht op het probleem en waar het zich precies bevindt.  

Wat betekenen de resultaten?

De gemiddelde vochtigheid in de muur schommelt gewoonlijk tussen 5% en 12%. Vanaf een percentage van 17% is de kans groot dat er een vochtprobleem schuilgaat in je muren.

De relatieve luchtvochtigheidsgraad in huis bedraagt in het ideale geval tussen de 40% en 60%. Een resultaat lager dan 40% wijst op droge lucht. Een cijfer boven de 60% betekent dat de lucht in je woning vochtig is. Dit zou op termijn condensatie of schimmelvorming kunnen veroorzaken. Maar dat staat niet vast. Alles hangt af van de luchtcirculatie in je woning, je gezinssituatie en de mate waarin je huis geïsoleerd is. Een hoge luchtvochtigheid vormt meestal pas een probleem wanneer leefvocht geen uitweg naar buiten vindt.

Bij twijfel kun je het beste een beroep doen op onze vochtspecialisten. Zij komen de vochtigheid bij je thuis opmeten, bepalen of je daadwerkelijk te maken hebt met een vochtprobleem én zo ja, hoe je het probleem kunt oplossen. Zo ben je direct een paar stappen verder.

Gratis analyse

Wat kost een vochtmeter?

Vochtmeters voor de muur vind je in alle mogelijke maten, vormen en ook prijzen. De ene kost je handen vol geld, terwijl de andere je minder kost dan een herbruikbare drinkfles. De prijs van een vochtmeter wisselt, afhankelijk van de kwaliteit van de meter en het type. Aan de hand van deze richtprijzen kun je ze alvast vergelijken.

Soort vochtmeter Prijs
Digitale hygrometer Vanaf € 5
Destructieve vochtmeter Vanaf € 20
Hoogwaardige destructieve vochtmeter Vanaf € 60
Niet-destructieve vochtmeter Vanaf € 90
Professionele vochtmeter Vanaf € 500

Waarom is een vochtmeter handig om in huis te hebben?

Een vochtmeter voor je muur is handig om te verifiëren of er een vochtprobleem aanwezig is in je huis. Toch zijn er nog heel wat andere toepassingen voor dit kleine toestel:

  • Lekkages opsporen
  • Houten meubels checken
  • Vochtigheid van brandhout controleren
  • Luchtvochtigheid in huis bijhouden
  • Kwaliteit van het stucwerk controleren
  • Vochtigheid van de isolatie testen


Ook bij een nieuwbouwwoning of wanneer je pas je woning hebt gerenoveerd, kan een vochtmeter van pas komen. Zo kun je nagaan of je muren al droog genoeg zijn. Je wilt een te vochtige muur niet schilderen. Te vroeg schilderen zou ertoe kunnen leiden dat de verf afbladdert of scheurt. Je muren lang genoeg laten drogen is dus belangrijk. Over het algemeen wordt geadviseerd om te wachten met schilderen tot het vocht in de muur een percentage van 2% heeft.

Volstaat het om het vocht zelf te meten?

Wanneer je denkt last te hebben van een vochtprobleem, kun je maar beter actie ondernemen. Uiteraard mag je zelf op onderzoek gaan. Weten dat er een vochtprobleem is, is een goed startpunt. Nog belangrijker is om te ontdekken wat er nou precies aan de basis ligt.

Gelukkig gezin staat in de woonkamer

Daarom is het verstandig om ook een vochtspecialist in te schakelen. Wij komen gratis bij je langs om het vochtprobleem grondig te analyseren en de oorzaak vast te stellen. Op basis daarvan kunnen we een gerichte behandeling bepalen die het vochtprobleem definitief aanpakt. Ieder probleem vraagt namelijk om een andere benadering.
Gratis analyse

Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading