Terug naar overzicht

Wat is de link tussen het grondwater en je kelder?

05/06/2024
In Nederland is het behandelen van vochtproblemen in kelders een veelvoorkomende uitdaging. Dat komt onder meer door de variabele waterstanden en het wisselvallige weer. De link tussen het grondwater en kelders is in essentie heel simpel, maar de praktijk is complex. Zo bemoeilijken bijvoorbeeld wegwerkzaamheden en de renovatie van rioleringen, waarover op lokaal niveau beslist wordt, de relatie tussen het grondwater en kelders.

Seizoensgebonden waterstanden

De waterstanden in Nederland schommelen in de loop van de seizoenen mee met het weer en ook het beleid van de gemeente speelt een rol. Zo kan een periode met extreem nat weer ertoe leiden dat de grond verzadigt raakt en de grondwaterstand hoger wordt. Als de verzadigde grond de neerslag niet meer aankan, kunnen overstromingen het gevolg zijn.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft regelmatig updates over hoe het met onze grondwaterstanden gesteld is. Zo zien we dat een natte herfst en winter en een nat voorjaar ervoor gezorgd hebben dat de waterstanden in de hogergelegen delen van Nederland anno april 2024 erg hoog stonden voor de tijd van het jaar. Dat heeft alles te maken met de aanhoudende regenbuien vanaf oktober 2023.

Plaatselijke besturen beïnvloeden grondwaterstanden

Renovatie van de riolering en/of het wegdek bij jou in de straat is niet alleen vervelend, maar kan ook invloed hebben op de grondwaterstand. Dit komt door verschillende factoren die bij renovaties een rol kunnen spelen:

  • Veranderingen in de oppervlakteafvoer
  • Verstoring van de grondlagen
  • Veranderingen in waterstromen
  • Tijdelijke wateroverlast


Als de grondwaterstanden veranderen en je kelder niet helemaal waterdicht is, krijg je water in de kelder. Helaas geldt dit voor veel kelders in Nederland. En je kunt er niet van uitgaan dat je, als je nog nooit water in je kelder hebt gehad, ook geen water in je kelder kunt krijgen. Mogelijk was de grondwaterstand in jouw omgeving gewoon nooit zo hoog en heb je daardoor altijd een droge kelder gehad. Als het grondwater eenmaal te hoog is geweest, zal dit nog vaker gebeuren in de toekomst, met een natte kelder tot gevolg.

Wat kun je doen tegen een natte kelder door te hoog grondwater?

Helaas blijft het grondwaterniveau alsmaar stijgen door extreme weersomstandigheden. En daar zijn veel kelders de dupe van.

Tips om je kelder te beschermen tegen grondwater

Alles hangt af van de situatie in jouw kelder. Heb je al last van een vochtprobleem of wil je eerder proactief zijn en vocht voor zijn? Afhankelijk daarvan zijn er verschillende opties.

Wanneer je nog geen last hebt van een vochtige kelder

Wanneer het grondwater nog niet is binnengedrongen door spleetjes en barsten in je keldermuren, is de beste optie om deze af te dichten.
Meer over kelderafdichting

Wanneer je te maken hebt met een vochtprobleem in de kelder

Als het water eenmaal een weg naar binnen heeft gevonden, is het hek van de dam. Kelders waterdicht maken wanneer vocht zich al in de kelder bevindt, is in de meeste gevallen onbegonnen werk. Vocht blijft namelijk een weg zoeken en zal uiteindelijk je kelder weer binnenkomen. Kelderdrainage is vaak de beste oplossing. Zo behoud je de controle over het vocht in je kelder. Door je kelder te draineren vangen we het vocht op via kanalen en goten en begeleiden we het naar een verzamelput. Daarna wordt het naar buiten geleid. Op deze manier heeft het grondwater geen kans in je kelder.
Meer over kelderdrainage

Vraag advies aan een vochtspecialist

Ieder vochtprobleem is uniek. Daarom raden we aan om altijd een beroep te doen op een vochtspecialist. Het is namelijk van essentieel belang om te weten wat het probleem in jouw kelder nou precies is en waardoor het wordt veroorzaakt. Vocht in de kelder kan vaak gelinkt worden aan grondwater, maar in sommige gevallen is het een condensatieprobleem dat je kelder teistert.

Omdat we er bij Murprotec van overtuigd zijn dat iedereen het recht heeft om in een gezond en vochtvrij huis (inclusief vochtvrije kelder!) te wonen, bieden wij gratis een vochtanalyse aan. Eén van onze vochtspecialisten komt bij je langs om het probleem van dichtbij te onderzoeken. De nodige metingen tonen aan wat de oorzaak is. Daarna kunnen we bepalen welke behandelmethode het meest geschikt is om je kelder te beschermen tegen vocht.

Het enige wat jij hoeft te doen is jouw gratis analyse aanvragen. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak vast te leggen. Op het afgesproken moment komen we langs om het vochtprobleem in je kelder te inspecteren. Zo weet jij meteen hoe het met je kelder gesteld is.

Gratis analyse

Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading