Heb jij last van optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem en tegelijk één dat je liever kwijt dan rijk bent. Muren die in contact staan met de grond lopen risico op optrekkend vocht. Het probleem doet zich voor wanneer de waterkering niet meer naar behoren werkt. Het grondwater komt je huis binnen op grondniveau en kruipt omhoog in de muren. We zien het meestal bij oudere huizen, maar ook nieuwbouwwoningen blijven er niet van gespaard.

Heeft grondwater zijn weg naar je muren gevonden?

Laat je bijstaan door onze vochtspecialisten. We analyseren het vochtprobleem grondig met behulp van metingen en tests. Dat geeft ons de nodige informatie om een juist behandelplan op te stellen om het vocht voor eens en voor altijd uit je muren te weren. Vraag je gratis analyse aan.

Gratis analyse
Optrekkend vocht op de muur

We beantwoorden je belangrijkste vragen over optrekkend vocht:

 • Hoe kun je optrekkend vocht herkennen?
 • Wat is de oorzaak van optrekkend vocht?
 • Waarom is het belangrijk optrekkend vocht aan te pakken?
 • Hoe bestrijden we optrekkend vocht?
 • Hoe gaat Murprotec te werk?

Hoe kun je optrekkend vocht herkennen?

Iedere geslaagde vochtbehandeling begint bij het correct identificeren van het probleem. Als je het 100% zeker wilt weten, kun je het best advies vragen aan een professioneel vochtbestrijder zoals Murprotec.

Merk je één of meerdere van de volgende tekenen van vocht op? Dan is de kans groot dat optrekkend vocht hier een rol bij speelt.

 • Vochtplekken tot op 150 cm hoogte
 • Kromtrekkende of loskomende plinten
 • Afbladderende verf onderaan de muur
 • Holklinkende wanden
 • Salpeter op de onderkant van je muur
 • Een onverklaarbare muffe geur
 • Schimmels op je muren
 • Afbrokkelend stucwerk                                                                   

Wat is de oorzaak van optrekkend vocht?                               

De oorzaak van optrekkend vocht vind je onder de grond. Helaas komt het regelmatig voor dat de waterkerende laag niet goed is aangebracht of zelfs volledig afwezig is. De kelder of muren op de begane grond lopen daardoor het meeste risico. Grondwater wordt via het metselwerk naar boven getransporteerd door natuurlijke absorptie. Je kunt je muur op dat moment vergelijken met een spons die al het vocht opneemt.

Maar er zijn nog enkele oorzaken die hun steentje bijdragen aan het probleem:

 • Optrekkend vocht door overbruggingen

Overbruggingen spelen een belangrijke rol bij optrekkend vocht. Wanneer het stucwerk van je muur onder de waterkering zit, creëer je een brug voor vocht.

 • Optrekkend vocht door de afwezigheid van kelderafdichting

Kelderafdichting voorkomt dat vocht je muren kan binnendringen. Vooral oudere woningen hebben te maken met een minder sterke afdichting, waardoor de kans op vochtproblemen toeneemt.

 • Optrekkend vocht door onvoldoende ventilatie

Te weinig ventilatie leidt optrekkend vocht naar hogere verdiepingen in je huis. Het vocht uit je muur verspreidt zich ook in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid hoger wordt.

 • Optrekkend vocht door het ontbreken van een waterkering

Zonder waterkering is het vaak een kwestie van tijd voor je muren grondwater opnemen. Het grondwater krijgt geen enkele vorm van weerstand.

Waarom is het belangrijk om optrekkend vocht aan te pakken?

Optrekkend vocht is meedogenloos. Het zet zich zonder blikken of blozen vast in je muur. En dat blijft het doen tot je de kern van het probleem oplost. Helaas duurt het soms lang voor optrekkend vocht de aandacht trekt. Pas wanneer de eerste gevolgen zichtbaar zijn, wordt het probleem echt opgemerkt. Denk maar aan vochtplekken of schimmels op je muur.

Voorkom de onaangename gevolgen van optrekkend vocht:

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon schimmel (geel)

Schimmels

Icoon ongezonde binnenlucht (geel)

Ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

 

Hoe bestrijden we optrekkend vocht?

“Op ieder potje past een dekseltje,” zeggen ze. Nou, bij vocht is dat niet anders. Voor ieder vochtprobleem bestaat een passende vorm van vochtbestrijding. Welke techniek het probleem bij jou thuis zal oplossen, hangt af van het probleem zelf. Zo spelen er verschillende factoren een bepalende rol. Is het grondvocht bijvoorbeeld via de kelder binnengeslopen of zit het probleem ergens anders? Afhankelijk van de situatie is het waterdicht maken van je kelder of het injecteren van je muren de oplossing voor het optrekkend vocht bij je thuis.

 • Kelder waterdicht maken

Dringt het grondwater door in je kelder en vindt het van daaruit een weg naar boven, waar het zich verder ontwikkelt? Dan zijn er verschillende opties om je kelder weer vochtvrij te maken: kelderafdichting en kelderdrainage.

Meer over kelder waterdicht maken

 • Muren injecteren

Hebben je muren boven de grond last van optrekkend vocht? Dan kunnen muurinjecties de oplossing bieden. Via horizontale injecties voorzien we je muur van een vochtwerende emulsie.

Meer over muurinjecties

Vraag je gratis analyse aan en laat het vochtprobleem onderzoeken door onze vochtspecialisten.

Gratis analyse

In 4 stappen een einde maken aan optrekkend vocht

Icoon klembord (geel)
1

Gratis analyse

Onze vochtspecialist komt bij je langs om de nodige vochtmetingen uit te voeren en het vochtprobleem grondig te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

We stellen de oorzaak van het vochtprobleem vast en bepalen welke vochtbehandeling in jouw situatie het meest geschikt is.

Icoon offerte (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles te dubbelchecken en met je door te nemen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten komen op de afgesproken datum langs om het vocht in je woning definitief een halt toe te roepen.

Deze artikelen zijn interessant voor jou

Wil je meer weten over optrekkend vocht, de kwaliteit van de binnenlucht, fijnstof, condensatievocht of andere vochtproblemen? Dan zijn de onderstaande artikelen zeker interessant voor jou.
 

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading