Optrekkend vocht in huis?

Optrekkend vocht, soms ook opstijgend vocht genoemd, is een veelvoorkomend probleem en tegelijk één dat je liever kwijt dan rijk bent. Muren die in contact staan met de grond lopen risico op optrekkend vocht. Het probleem doet zich voor wanneer de waterkering niet meer naar behoren werkt. Het grondwater komt je huis binnen op grondniveau en kruipt omhoog in de muren. Optrekkend vocht in oude huizen is geen uitzondering. Maar ook nieuwbouwwoningen blijven er niet van gespaard.
 

We beantwoorden je belangrijkste vragen over optrekkend vocht:
 
Optrekkend vocht op de muur

Absorberen je muren grondwater?

Laat je bijstaan door onze vochtspecialisten. We analyseren het vochtprobleem grondig met behulp van de juiste meetinstrumenten. Dat geeft ons de informatie die we nodig hebben om het juiste behandelplan op te stellen om het vocht uit je muren te weren. Vraag een gratis analyse aan.

Gratis analyse

Hoe kun je optrekkend vocht herkennen?

Iedere geslaagde vochtbehandeling begint bij het correct identificeren van het probleem. Voor 100% zekerheid kun je het best advies vragen aan een professioneel vochtbestrijder zoals Murprotec.

Optrekkend vocht kun je vaak herkennen aan één of meerdere van volgende zaken:
 
 • Vochtplekken tot op 150 cm hoogte
 • Kromtrekkende of loskomende plinten
 • Afbladderende verf onderaan de muur
 • Holklinkende wanden Salpeter op de onderkant van je muur
 • Een onverklaarbare muffe geur
 • Schimmels op je muren
 • Afbrokkelend stucwerk

Wat is de oorzaak van optrekkend vocht?

De oorzaak van optrekkend vocht vind je onder de grond. De boosdoener is vaak een waterkerende laag die niet goed is aangebracht of zelfs volledig ontbreekt. Dit vormt een reëel risico voor je keldermuren of de muren op de begane grond. Grondwater wordt via het metselwerk naar boven getransporteerd door natuurlijke absorptie. Je kunt je muur op dat moment vergelijken met een spons die al het vocht opneemt.

Maar er zijn nog een paar andere oorzaken die hun steentje bijdragen aan het probleem:

 • Optrekkend vocht door overbruggingen

Overbruggingen spelen een belangrijke rol bij optrekkend vocht. Wanneer het stucwerk van je muur onder de waterkering zit, creëer je een brug voor vocht.

 • Optrekkend vocht door de afwezigheid van kelderafdichting

Kelderafdichting voorkomt dat vocht je muren kan binnendringen. Vooral oudere woningen hebben te maken met een minder sterke afdichting, waardoor de kans op vochtproblemen toeneemt.

 • Optrekkend vocht door onvoldoende ventilatie

Te weinig ventilatie leidt optrekkend vocht naar hogere verdiepingen in je huis. Het vocht uit je muur verspreidt zich ook in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid hoger wordt.

 • Optrekkend vocht door het ontbreken van een waterkering

Zonder waterkering is het vaak een kwestie van tijd voor je muren grondwater opnemen. Het grondwater krijgt geen enkele vorm van weerstand.

Waarom is het belangrijk om optrekkend vocht aan te pakken?  

Optrekkend vocht is meedogenloos. Het zet zich zonder blikken of blozen vast in je muur. En dat blijft het doen tot je de kern van het probleem oplost. Helaas duurt het soms lang voor optrekkend vocht je aandacht trekt. Pas wanneer de eerste gevolgen zichtbaar zijn, wordt het probleem echt opgemerkt. Denk maar aan vochtplekken of schimmels op je muur. Die ontsieren je muren en zijn zelfs schadelijk voor je gezondheid. Hun aanwezigheid kan de lucht in je woning verontreinigen. Door het vochtprobleem te bestrijden kun je heel wat ellende voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan problemen met je luchtwegen.  

Daarnaast is ook materiële schade niet ondenkbaar. Vocht kan de materialen van je woning zodanig aantasten dat ze zwakker worden en dat kan op lange termijn problematisch zijn. Een voorbeeld daarvan is houtrot.  

Voorkom de onaangename gevolgen van optrekkend vocht:

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon schimmel (geel)

Schimmels

Icoon ongezonde binnenlucht (geel)

Ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

Hoe bestrijden we optrekkend vocht?

Voor ieder vochtprobleem bestaat een passende vorm van vochtbestrijding. Welke techniek het probleem bij jou thuis zal oplossen, hangt af van het probleem zelf. Zo spelen er verschillende factoren een bepalende rol. Is het grondvocht bijvoorbeeld via de kelder binnengeslopen of zit het probleem ergens anders? Afhankelijk van de situatie is het waterdicht maken van je kelder of het injecteren van je muren de oplossing voor het optrekkend vocht bij je thuis.
Murprotec injecteert een vochtige muur

Muren injecteren

Hebben je muren boven het grondoppervlak last van optrekkend vocht? Muurinjecties kunnen de oplossing bieden. Via horizontale injecties voorzien we je muur van een vochtwerende emulsie die hard wordt zodra die in contact komt met vocht. Zo ontstaat een nieuwe waterkerende laag.  

Meer over muren injecteren
Murprotec maakt een kelder waterdicht

Kelder waterdicht maken

Dringt het grondwater door in je kelder en vindt het van daaruit een weg naar boven, waar het zich verder ontwikkelt? Gelukkig zijn er verschillende opties om je kelder te beschermen tegen vocht. Reken daarom op onze specialisten. Zij bepalen of jij kelderdrainage of kelderdichting nodig hebt.  

Meer over kelder waterdicht maken
 

Vraag je gratis analyse aan en laat het vochtprobleem onderzoeken door onze vochtspecialisten.

Gratis analyse

In 4 stappen een einde maken aan optrekkend vocht

Icoon klembord (geel)
1

Gratis analyse

Onze vochtspecialist komt bij je langs om de nodige vochtmetingen uit te voeren en het vochtprobleem grondig te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

We stellen de oorzaak van het vochtprobleem vast en bepalen welke vochtbehandeling in jouw situatie het meest geschikt is.

Icoon offerte (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles te dubbelchecken en met je door te nemen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten komen op de afgesproken datum langs om het vocht in je woning definitief een halt toe te roepen.

Kun je optrekkend vocht zelf behandelen?

Over het behandelen van een vochtprobleem zoals optrekkend vocht moet je niet te licht denken. Het is een klus waar je maar beter een specialist voor kunt inschakelen. Allereerst moet er een correcte vochtdiagnose worden gesteld. Want alleen dan kun je de juiste behandelmethode op het probleem toepassen. Zodra je weet wat je moet doen, is het een kwestie van de technieken goed uitvoeren. Zonder ervaring is dat onbegonnen werk.

Vraag advies aan een specialist

Gratis analyse

Deze artikelen zijn interessant voor jou

Wil je meer weten over optrekkend vocht, de kwaliteit van de binnenlucht, fijnstof, condensatievocht of andere vochtproblemen? Dan zijn de onderstaande artikelen zeker interessant voor jou.
 

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading