Last van schimmels op de muren?  

Schimmels op je muren zijn geen goed teken. Hun aanwezigheid vertelt je dat er een vochtprobleem door je huis sluipt. Want in een gezond huis komen geen schimmels op de muren. Sterker nog, ze zijn vaak niet het eerste teken van vocht. Schimmelvorming wijst op een vochtprobleem dat al een tijdje aan de gang is.

Je kunt schimmels op je muren het best herkennen aan:

 • Vlekken op het behang
 • Verkleurd stucwerk
 • Zwarte stippen op de muur
 • Schimmels op meubels en textiel
 • Een muffe geur

Laat je vochtprobleem analyseren door een pro 

Profiteer van een gratis vochtanalyse. Onze specialisten komen kosteloos bij je thuis om het vochtprobleem op te sporen en de precieze oorzaak te achterhalen. Als we eenmaal weten wat er aan de hand is met je muren, bespreken we de meest geschikte behandeloptie.

Gratis analyse
Schimmels op de muren
 
 

Soorten schimmels op de muren

Schimmels zijn er in alle vormen en kleuren. Zo kunnen er zwarte, groene, roze of oranje schimmels op de muren zitten.

 • Zwarte schimmel op de muren

Deze soort is bij uitstek de vaakst voorkomende van alle schimmels. Je kunt dit type herkennen aan de zwarte stipjes en donkere vlekken op je muren of zelfs op je plafond. Zwarte schimmel vertoeft het liefst in ruimtes met slechte ventilatie, een gebrekkige afzuiging of andere onderliggende vochtproblemen. Zwarte schimmel kan dus zo’n beetje overal in huis opduiken. Dat schimmels zo vaak voorkomen, betekent niet dat ze ongevaarlijk zijn. Integendeel zelfs! Gevolgen voor je gezondheid zijn niet ver weg. 

 • Roze schimmel op de muren

De roze schimmel, soms ook wel Serratia Marcescens genoemd, is eigenlijk meer een bacterie dan een schimmel, maar net zo schadelijk. Deze soort komt in heel wat kleurschakeringen voor: rood-roze, roze-oranje. We spotten hem het vaakst in de badkamer. Z’n voorliefde voor natte, vochtige plaatsen is onverwoestbaar. Vooral de douche, badkuip, tegelvoegen en wastafels trekken z’n aandacht. Je kunt er ook behoorlijk ziek van worden.

 • Groene schimmel op de muren

Deze soort heeft twee variaties met een gemene deler. Ze zijn groen en vooral: je wilt ze geen van beiden in je huis hebben.

 • Aspergillus

Deze groene schimmel is verlekkerd op suiker en zetmeelrijk voedsel. De keuken en het berghok zijn z’n favoriete plekjes.

 • Cladosporium

Deze nestelt zich op zowel levend als dood plantmateriaal. Het hele jaar door is hij aanwezig in de buitenlucht. In de zomer kent de concentratie enorme pieken. Dan is hij ook in de binnenlucht te vinden.

 • Oranje schimmel in de muren

De oranje schimmel verschilt enorm qua textuur van de andere schimmelsoorten. In tegenstelling tot de groene, zwarte, witte en roze schimmel heeft de oranje schimmel een slijmerige, sponsachtige consistentie. Oranje schimmels ontstaan in veel gevallen door een te hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van veel hout.
 

 • Witte schimmel in de muren

Nat en muf? Dat klinkt als muziek in de oren van witte schimmel. Planten, stof, etenswaren, gipsplaten, hout en tapijt… het zijn z’n favoriete plekken. Deze schimmel weet zich aanvankelijk goed te verbergen. Zeker wanneer je witte muren hebt, valt deze rakker niet snel op. Maar na een tijdje kan de schimmel verkleuren.. 

Wat is de oorzaak van schimmels op je muren?

Wie schimmel zegt, zegt vocht. Vochtige binnenlucht en een gebrek aan ventilatie zijn meestal de boosdoener. Warme, vochtige plaatsen zijn de ideale voedingsbodem.

Condens op het raam

Condensatievocht

Condens ontstaat vaak wanneer er in huis te weinig gelucht wordt. Hierdoor kan vocht niet weg en blijft het zich binnen verzamelen. Beslagen ruiten of muren zijn een voedingsbodem voor schimmels.

Meer over condensatievocht
Een kelder heeft last van vocht

Vocht in de kelder

Donker, vochtig en amper geventileerd. Geen wonder dat schimmels zich zo makkelijk ontwikkelen in deze omstandigheden.

Meer over een vochtige kelder
Optrekkend vocht langs de kast

Optrekkend vocht

Een muur doordrongen van vocht is de perfecte groeiplaats voor schimmels. Muren die grondvocht opnemen zijn een festijn voor schimmel.

Meer over optrekkend vocht
Een lekkage in een leiding

Lekkage

Een lekkage in één van de leidingen kan je behoorlijk verrassen. Onopgemerkt loopt het water in de muren en krijgen schimmels de kans om volop te groeien. 

Hoe verwijder je schimmels van je muren?

Je kunt schimmels zelf van je muren halen. Het is zelfs helemaal niet zo moeilijk. Met enkele handige tips ga je zo aan de slag. Een emmer met water, een borstel, wat azijn of soda, handschoenen en een mondkapje en je bent klaar om de strijd aan te gaan met de schimmels op je muren.

Maar als je dit proces niet continu wilt herhalen, kun je maar beter het onderliggende vochtprobleem aanpakken. Zo bescherm je je tegen nieuwe schimmelvorming.

Een luchtbehandelingssysteem van Murprotec.

Luchtbehandeling

Ons luchtbehandelingssysteem is je wapen tegen schimmelvorming. Het ververst de binnenlucht in je huis en zorgt ervoor dat vochtige lucht niet blijft hangen. Zo krijgen schimmels geen kans om te groeien.

Meer over luchtbehandeling

Een Murprotec-vochtspecialist injecteert een muur tegen vocht.

Muren injecteren

Zijn de schimmels het gevolg van optrekkend vocht? Dan lossen we het probleem op door de muren horizontaal te injecteren met een vochtwerende emulsie. Dit vochtwerend middel komt in actie zodra het in aanraking komt met water.

Meer over muren injecteren

Een Murprotec-vochtspecialist maakt een kelder waterdicht.

Kelder waterdicht maken

Een vochtige kelder is een broedplaats voor schimmel. Met kelderdrainage of kelderafdichting lossen we het vochtprobleem in je kelder op, waardoor de ruimte een stuk minder aantrekkelijk wordt voor schimmels.

Meer over kelder waterdicht maken

Waarom je beter niet kunt wachten tot morgen om schimmels op je muren aan te pakken

Schimmels bevatten schadelijke stoffen die je echt liever niet in huis hebt. Dergelijke stoffen zijn erg ongezond, zowel voor jou en je gezin als voor je huisdieren. Ook je huis heeft het niet zo op schimmel. Niet alleen krijg je die lelijke vlekken moeilijk van de muren, maar schimmel voert een afbraakproces in gang. Beton- of houtrot zetten de dragende elementen van je huis op losse schroeven. Dat zijn risico’s die je simpelweg niet wilt lopen.

Zitten er schimmels op je muren? Neem dan contact op met een vochtbestrijder.

Gratis analyse

Zo gaan we te werk

Icoon klembord (geel)  
1

Gratis analyse

Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Onze vochtspecialist stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

Icoon offerte (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles te dubbelchecken en met je door te nemen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

Alles begint bij een juiste analyse van je vochtprobleem. Je kunt op Murprotec rekenen om je vochtprobleem definitief op te lossen. Geen onverwachte kosten en een gegarandeerde oplossing. Te mooi om waar te zijn? Zeker niet!

Kun je schimmel in huis zelf verwijderen?

Zodra je schimmel aantreft in huis, is het belangrijk om die te verwijderen. Je kunt zelf aan de slag met een vochtige doek en aangepaste producten of azijn, maar ga altijd veilig te werk als je schimmels wegpoetst. Door de schimmelvlekken te behandelen, verspreiden de schadelijke schimmelsporen zich namelijk nog sneller door de lucht.

Icoon waarschuwing (geel)

Minstens even belangrijk als de schimmelvlekken weghalen, is de oorzaak van de schimmel aanpakken zodat hij niet terugkomt. Een schimmelverwijderaar is géén permanente oplossing. Blijven je muren vochtig door een vochtprobleem, dan duiken de schimmels na een tijdje gewoon weer op.

Deze artikelen zijn interessant voor jou

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding, schimmels in huis en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikelen en nuttige tips en tricks.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading