Terug naar overzicht

Last van beslagen ramen? 7 tips tegen condens

11/06/2024

Een beslagen raam kan een behoorlijke bron van frustratie zijn, vooral wanneer je op een zonnige dag door het troebele glas naar buiten probeert te kijken. Leuk is natuurlijk anders. Maar wat veroorzaakt dit fenomeen eigenlijk? En belangrijker nog, wat kun je eraan doen? Met deze 7 tips tegen condens heb je enkele praktische oplossingen om je ramen glashelder te houden.

Waarom beslaan ramen?

Eerst is het belangrijk om te weten hoe het eigenlijk komt dat ramen onder de vochtdruppels zitten. Een beslagen raam ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak. Je ramen zijn vaak het eerste slachtoffer. De vochtige deeltjes in de lucht condenseren en vormen waterdruppels.

Meer over condensatievocht

Beslagen raam met schimmel in de hoeken

 • Lage buitentemperatuur

In koudere periodes vieren beslagen ramen hoogtij. De koude buitenlucht zorgt ervoor dat je ramen extra koud zijn, terwijl binnen de verwarming op volle toeren draait: het perfecte klimaat voor condens.

 • Slechte luchtcirculatie

Een gebrek aan ventilatie of luchtcirculatie kan een voedingsbodem zijn voor vochtophoping en schimmels. Het verhoogt de kans op beslagen ramen aanzienlijk.

 • Vochtproblemen

De aanwezigheid van vochtproblemen, zoals bijvoorbeeld optrekkend vocht, veroorzaakt in sommige gevallen condensatievocht. Maar al te vaak uit dat zich in beslagen ramen en schimmelvorming op raamkozijnen.  
 • Lekkende ramen

Het is belangrijk dat je ramen volledig water- en luchtdicht zijn. Anders spreken we van “lekkende ramen”. Buitenlucht kan zo heel gemakkelijk naar binnen, waardoor de kans op beslagen ramen in huis groter wordt.  
 • Hoog vochtgehalte

Niet alleen vochtproblemen beïnvloeden de vochtigheid van de binnenlucht, ook dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen, schoonmaken en drogen verhogen de luchtvochtigheid.  

Beslagen ramen aan de binnenkant of buitenkant

Zowel de binnenkant als buitenkant van je ramen zijn gevoelig voor condensatie. Soms zie je vocht zelfs in ramen van dubbel glas zitten.  
 
 • Beslagen ramen aan de binnenkant
  Een verhoogde luchtvochtigheid in je woning kan resulteren in beslagen ramen. Vochtige lucht kan niet weg en slaat neer op je glaspartijen. Trekt het niet meteen weg? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een vochtprobleem.
 • Beslagen ramen aan de buitenkant
  Speelt het fenomeen zich af aan de buitenkant van je ramen? Dat is helemaal niets om je zorgen over te maken. Het betekent dat je huis goed geïsoleerd is.
 • Beslagen ramen tussen dubbelglas
  Condens tussen dubbel glas komt minder vaak voor. Vaak gaat het om kleine beschadigingen waardoor het vocht tussen de twee ruiten in kan komen.
Meer over condens op de ramen

7 tips tegen condens

Er bestaan verschillende oplossingen tegen beslagen ramen. Welke echt gaat helpen in jouw geval, hangt af van de oorzaak.

1. Laat je ramen luchtdicht maken

Zijn beslagen ramen te wijten aan ramen die niet 100% luchtdicht zijn? Door je ramen te laten herstellen en ze weer luchtdicht te maken, voorkom je dat vochtige lucht condenseert.

Een Murprotec-vochtspecialist bespreekt de mogelijke manieren van vochtbestrijding

2. Vraag advies aan een vochtspecialist

Condensatievocht kan behoorlijk vervelend zijn. Onze vochtspecialisten komen gratis bij je langs om het vochtprobleem van dichtbij te analyseren. Ze bepalen de oorzaak van het vochtprobleem en bekijken samen met jou de opties om je huis te verlossen van vocht.

Onze filosofie is dat iedereen recht heeft op een gezonde en vochtvrije woning. Juist daarom bieden we deze service gratis aan. Dat bespaart je al gauw 350 euro en jij weet meteen wat er aan de hand is en hoe je het kunt aanpakken.
Gratis analyse

3. Kies voor een luchtbehandelingssysteem  

Luchtcirculatie is onmisbaar om beslagen ramen tegen te gaan. Het installeren van een luchtbehandelingssysteem helpt bij het reguleren van de vochtigheid in huis, waardoor de kans op beslagen ramen daalt.  

Het Murprotec CTA-systeem is uniek in zijn soort. Het staat garant voor een constante toevoer van verse lucht. Dankzij de lichte overdruk die het apparaat creëert, wordt zelfs achter meubels en in de kleinste hoeken de lucht verplaatst. Zo kan vocht zich nergens manifesteren en voorkom je schimmel.  

We hebben hiervoor verschillende apparaten: de CTA 270, CTA 500 en XTRair.  

Meer over luchtbehandeling

4. Los onderliggende vochtproblemen op  

Condensatievocht dat veroorzaakt wordt door andere vochtproblemen is andere koek. Optrekkend vocht, lekkages en vocht in de kelder verhogen de luchtvochtigheid bij je thuis. Je moet dan eerst het onderliggende vochtprobleem aanpakken. Misschien is het condensatieprobleem dan ook meteen opgelost.  

Voor ieder vochtprobleem bestaat een geschikte oplossing: van muurinjecties tot kelderdrainage. Vraag professioneel advies om te bepalen welke vorm van vochtbestrijding nodig is in jouw huis.  

Gratis analyse

5. Laat je was zoveel mogelijk buiten drogen  

Door je was zoveel mogelijk buiten te drogen, verminder je de hoeveelheid vocht die vrijkomt in huis, wat kan helpen bij het voorkomen van condensatie en beslagen ramen. 

6. Droog de badkamermuren na het douchen

Het drogen van de muren van de badkamer na het douchen helpt om overtollig vocht te verwijderen, waardoor de luchtvochtigheid in huis wordt verminderd en de kans op beslagen ramen wordt verkleind.

7. Maak gretig gebruik van je afzuigkap

Zet je afzuigkap aan zodra je begint te koken. Zo vang je het meeste kookvocht op en voorkom je dat het de vochtigheid in huis verhoogt. Het is een simpele gewoonte die weinig moeite kost en op lange termijn condensatieproblemen kan voorkomen.

Reken op Murprotec

Vertrouw erop dat Murprotec je huis weer gezond en vooral vochtvrij maakt. Met een vooruitstrevende en wetenschappelijk gefundeerde aanpak heeft Murprotec zich ontwikkeld tot de nummer 1 vochtbestrijder in Europa.

Gratis analyse
Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading