Terug naar overzicht

15 beweringen over de luchtkwaliteit: feiten en fabels ontrafeld

02/02/2023
luchtkwaliteit
Je weet dat de lucht veel vervuilende stoffen bevat. Zelfs binnen is de luchtkwaliteit niet altijd even optimaal. Ben jij een specialist op het gebied van vervuiling van de binnenlucht? Weet je hoe je de luchtkwaliteit binnen kunt verbeteren? Wij namen de meest voorkomende beweringen over de luchtkwaliteit onder de loep en ontrafelden de feiten en fabels.  

Bewering 1: een goede luchtkwaliteit stimuleert de productiviteit  

FEIT. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat onze productiviteit maar liefst met 10 tot 15% stijgt wanneer we in een omgeving met een gunstig binnenmilieu verblijven. Uiteraard zijn er tal van factoren die meespelen bij onze productiviteit. Desalniettemin gaat het om een significant verschil waar we dus maar beter voldoende aandacht aan kunnen besteden. 

Bewering 2: we kunnen vervuiling van de lucht binnen verminderen

Vrouw snuit al liggend in bed haar neus

FEIT. De vervuiling van de lucht binnen hangt af van onze activiteit, de producten die we gebruiken en hoe vaak we luchten. Vervuiling van de lucht kan dan ook voorkomen of verminderd worden.  

Verantwoorde onderhoudsproducten en constructiematerialen kiezen, en op tijd vochtproblemen oplossen, zijn manieren om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren. 

Bewering 3: planten in de slaapkamer zijn slecht voor de luchtkwaliteit 

Een rustgevende slaapkamer met planten in de hoek van de kamer

FABEL. Het antwoord is genuanceerder dan je zou denken. We horen al van kinds af aan: “zet geen planten in de slaapkamer, dat is ongezond”. Te kort door de bocht, vinden wij. Het klopt dat planten overdag zuurstof creëren en ’s nachts juist zuurstof nodig hebben. Fotosynthese is een feit, maar wist je dat er ook planten bestaan die ’s nachts zuurstof afgeven? Bovendien is er in het verleden heel wat onderzoek gedaan naar planten en hun aanwezigheid in de slaapkamer. Hieruit blijkt dat de zuurstof die de meeste planten ’s nachts nodig hebben verwaarloosbaar is. We kunnen dus concluderen dat planten in je slaapkamer de luchtkwaliteit ten goede komen.  

Bewering 4: te droge lucht maakt een piano vals  

Vrouw speelt piano in haar woonkamer

FEIT. Raar maar waar. De vochtigheid van de lucht heeft invloed op de klank van de piano. De droge lucht in huis zorgt voor minuscule beschadigingen in de klankbodem waar de snaren aan bevestigd zijn. Daarom klinkt de piano niet meer zuiver en is alleen herstemmen de oplossing. In sommige gevallen is zelfs stemmen geen optie meer, doordat het instrument te zwaar beschadigd is.  

Bewering 5: natuurlijke materialen hebben de voorkeur 

FEIT. Een gezonde woning begint bij de materialen in je omgeving. De materiaalkeuze zal ook de luchtkwaliteit in je woning beïnvloeden. Om je woning gezond te houden, kun je het best voor natuurlijke materialen kiezen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan houten meubels. Zo draag jij je steentje bij aan een goede luchtkwaliteit in huis.  

Bewering 6: kinderen zijn gevoeliger voor een slechte luchtkwaliteit

Een meisje snuit haar neus in een groene zakdoek

FEIT. Kinderen zijn net als ouderen vatbaarder voor het ontwikkelen van allergieën wanneer zij blootgesteld worden aan vocht of verontreinigende stoffen in huis. Daarom is het nodig om bij kinderkamers extra oplettend te zijn. Het is noodzakelijk om deze minimaal 10 minuten per dag te luchten en het bed 1 keer per week te verschonen. 

Heeft je kind allergische klachten of een ademhalingsziekte? Laat je dan goed informeren over de staat van je woning. Condensatie, schimmels of zelfs mijten kunnen hevige allergieën veroorzaken bij het kind. 

Bewering 7: huisdieren vervuilen de lucht in huis

Kat verstopt zich tussen de handdoeken

FEIT. De haren van dieren vliegen door de lucht en komen overal terecht. De haren bevatten allergenen en vervuilen dus de lucht binnen. Zelfs wanneer je niet allergisch bent voor de haren van een kat of hond, is het nodig om elke twee dagen te stofzuigen om de haren te verwijderen. Besteed vooral aandacht aan stoffen materialen (de fauteuil, tapijten ...). 

Bewering 8: luchtverfrissers voor binnen verbeteren de luchtkwaliteit

Luchtverfrissers als decoratief element in de woonkamer

FABEL. De luchtverfrissers die wij gebruiken om de lucht in een woning te 'verfrissen', horen thuis op de lijst met schadelijke stoffen binnenshuis. Ze kunnen chemische ingrediënten en allergenen bevatten. Maak een verantwoorde keuze voor deze luchtverfrissers en kies liever voor milieuvriendelijke producten.  

Let op: ook kaarsen (zowel geurkaarsen als gewone kaarsen) verspreiden schadelijke stoffen. Om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren, kun je ook maar beter niet te veel schoonmaakmiddelen gebruiken. 

Bewering 9: een hoge kamertemperatuur beschermt tegen vocht.  

FABEL. Het is niet nodig om je woning extra te verwarmen. Verwarming kan de vochtigheid in de lucht deels counteren, maar te warme lucht in combinatie met vochtige lucht zorgt juist voor een toename van mijtachtigen en zelfs schimmels. Toch maar oppassen dus! De ideale binnentemperatuur is 21 °C.  

Bewering 10: wanneer ik de verwarming niet gebruik, hoef ik niet te luchten

De verwarmingsknop op de verwarming staat op stand 3

FABEL. Verwarmingstoestellen verspreiden verbrandingsgassen en vervuilen de binnenlucht. Maar de lucht zal ook vervuild zijn wanneer de verwarming uit staat. Eigenlijk zorgt onze eigen adem al voor de uitstoot van verbrandingsgassen en er zweven nog tal van andere schadelijke stoffen in de lucht binnen. Het is nodig om elke dag minstens 10 minuten te luchten.  

Bewering 11: 10 minuten luchten per dag is het hele jaar door nodig

Iemand opent het raam om te luchten

FEIT. Om de lucht gezond te houden, is het noodzakelijk om minimaal 10 minuten per dag te luchten, zelfs in de winter.  

Maar let op: om de lucht volledig te verversen, moet je je aanpassen aan de periode van het jaar. Omdat de buitenlucht in de zomer bijvoorbeeld warmer is, zijn er ongeveer 20 tot 25 minuten nodig om de lucht te verversen. 

Denk er ook aan om de vochtige ruimtes regelmatig te luchten, telkens wanneer je de badkamer hebt gebruikt, de was hebt gedaan of hebt gekookt.  

Bewering 12: de ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60% 

Een hydrometer geeft de ideale vochtigheid aan in huis

FEIT. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60% en heeft invloed op de luchtkwaliteit binnen. Om de juiste luchtvochtigheid te houden, moet je je woning tussen 16 en 21°C verwarmen, de vochtige ruimtes na elk gebruik luchten en je was niet binnen laten drogen.  

Bewering 13: de luchtkwaliteit is alleen belangrijk als je al een minder goed immuunsysteem hebt 

FABEL. Luchtkwaliteit is altijd belangrijk! Astma, geen astma. Longontsteking, geen longontsteking. Allergieën of geen allergieën. Je mag de luchtkwaliteit nooit in de wind slaan. Een slechte luchtkwaliteit is extra nadelig voor mensen met een onderliggende aandoening, maar schone lucht is voor iedereen het beste.  

Bewering 14: een slechte luchtkwaliteit is funest voor de gezondheid 

FEIT. Wanneer de luchtkwaliteit in huis niet optimaal is, kun je hier ook lichamelijke gevolgen van ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan:  

  • Duizeligheid  
  • Hoofdpijn  
  • Geïrriteerde luchtwegen 
  • Droge ogen  
  • Misselijkheid  
  • …  

Een allergie of ademhalingsziekte die veroorzaakt wordt door een ondermaatse luchtkwaliteit en de aanwezigheid van vocht, kan in combinatie met het probleem zelf groter worden.  

Gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door vocht, kunnen leiden tot slaapproblemen en huidproblemen, maar ook tot chronische bronchitis en astma. Volgens het CIRC, het Internationale Centrum voor Kankeronderzoek, kunnen schimmels zelfs verschillende vormen van kanker veroorzaken. 

Bewering 15: het bed verschonen is voldoende om mijten te verdelgen

Iemand haalt beddengoed uit de wasmachine

FABEL. Om de mijten te verdelgen die in het beddengoed zitten, wordt aanbevolen om dat op 60° te wassen om alle sporen van hun verblijf uit te wissen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zitten mijten niet alleen in je bed, maar ook in stoffen en stoffige omgevingen. Mijten zijn daar niet toevallig; ze houden van warmte en vocht. 

Om mijten te verdelgen is het goed om elke 2 dagen te stofzuigen en dan vooral aandacht te besteden aan tapijt. Stof je meubels af met een natte doek. Knuffels kunnen een nacht (in een plastic zak) in de diepvries worden geplaatst om alle mijten te doden. Daarna kun je ze wassen.  

Helemaal up-to-date met de luchtkwaliteit in huis  

Nu ben je helemaal op de hoogte van de feiten en fabels die de ronde doen over de kwaliteit van onze binnenlucht. Gezonde lucht in huis helpt om vochtproblemen te voorkomen. Ondanks het feit dat we zoveel tijd binnenshuis doorbrengen, besteden we hier vaak nog te weinig aandacht aan. Tijd om ook aan onze binnenlucht te denken.  

Op zoek naar een behandeling voor het vocht in huis? 

Vocht heeft sowieso invloed op de luchtkwaliteit in je woning. Vraag advies aan Murprotec en pak vocht aan. We komen gratis bij je langs om het vochtprobleem te analyseren en je een definitieve behandeling voor te stellen. 
Gratis analyse

Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading