Terug naar overzicht

Een vochtprobleem oplossen: de 10 fouten die je zeker niet mag maken

29/09/2022

Een vochtprobleem oplossen kun je het beste zo snel mogelijk doen. Hoe sneller je vocht aanpakt, hoe beter voor je gezondheid, je woning en je portemonnee. Online vinden we tal van tips om de strijd met vocht zelf aan te gaan, maar pas op dat je het probleem niet erger maakt dan het oorspronkelijk was. Niet alle tips die circuleren op het internet zijn effectief om vochtproblemen op te lossen.

Een vochtprobleem zelf oplossen: is dat efficiënt?

Merk jij vochtplekken, schimmels of andere nare gevolgen van vocht op? Blijf er dan niet mee zitten. Een vochtprobleem oplossen begint bij de oorzaak ervan. Weten waar het probleem ontstaan is, geeft je de kans het probleem grondig aan te pakken. Dit zijn mogelijke oorzaken van een vochtprobleem:

 

Als je over voldoende kennis en ervaring beschikt, kun je proberen het vocht zelf aan te pakken. Maar vochtproblemen, in welke vorm dan ook, dienen serieus genomen te worden.

Ladder en verfborstel tegen de muur
Een goede behandeling is essentieel. Wanneer vocht niet bij de bron wordt aangepakt, komt het altijd terug.

Zelfs als je een handige klusser bent, zullen niet alle tips die je vindt om vocht te bestrijden, doeltreffend zijn. Ze zorgen slechts voor camouflage van het vocht. Sterker nog: ze kunnen het probleem nog erger maken.

Vochtwerende verf lost niet alle vochtproblemen op. Vraag altijd advies aan een vochtspecialist.

Een vochtprobleem oplossen: de 10 fouten die je wilt vermijden

Wil je een vochtprobleem definitief oplossen? Vermijd dan in ieder geval de 10 fouten die het meest gemaakt worden in de strijd tegen vocht.

Fout 1: De winter buitenhouden.

De lucht in je huis moet altijd ververst worden – koude winterdagen zijn geen uitzondering. Zet je ramen minimaal 10 minuten per dag open. In de winter verwarmen we onze woning meer dan in de zomer. Zonder voldoende luchtverversing zorgen de warmte en de luchtvochtigheid mogelijk voor condensatie en schimmelvorming. Voorkom vocht door gedurende het hele jaar voldoende te luchten.

Heb je al vocht in huis opgemerkt? Zorg dan voor extra veel luchtverversing, ook in de winter. Zo creëer je een betere omgeving om het vochtprobleem op te lossen.

Fout 2: Geen beroep doen op de analyse van een professional.

Je kunt ervoor kiezen om het werk zelf uit te voeren. Maar zonder de juiste diagnose is een vochtprobleem oplossen onbegonnen werk. Een vochtspecialist analyseert gratis het vochtprobleem dat zich manifesteert in jouw woning, bepaalt de oorzaak en stelt een duidelijk plan van aanpak op. Dat is hoe wij bij Murprotec een vochtprobleem oplossen. Alles begint bij onze gratis analyse.

Fout 3: Vochtwerende verf gebruiken zodra je een vlek opmerkt.

Vochtwerende verf is niet bedoeld voor problemen met infiltratie. Als het vocht in je muren veroorzaakt wordt door condens of optrekkend vocht, zal de vochtwerende verf de vlek slechts tijdelijk bedekken. Het vocht blijft aanwezig en verschijnt vanzelf weer op de muur. Inefficiënte oplossingen kosten geld. Vandaar het belang van het vragen van gratis advies.

Een vochtprobleem oplossen, doe je dus niet met vochtwerende verf. Het is een handige tool om vocht in de toekomst te vermijden. Maar vochtwerende verf is geen wondermiddel. Het onderliggende vochtprobleem moet altijd opgelost worden.

Fout 4: Je woning te veel isoleren.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een woning die te veel geïsoleerd is, niet beschermd tegen vocht. Wanneer er sprake is van te veel isolatie, dan kan de lucht niet meer circuleren en wordt die niet ververst. Dat kan een verhoogde luchtvochtigheid veroorzaken, evenals condensatieproblemen en schimmels.

Fout 5: Te weinig ventileren en luchten.

Een veelvoorkomende fout is te weinig ventileren en luchten. Een fout die vaak samenhangt met een te goed geïsoleerde woning. Combineer een te goed geïsoleerde woning met een gebrekkige ventilatie of luchtverversing en je woning is gevoeliger voor vocht.

Fout 6: Een natte muur bedekken met isolatiepanelen of andere materialen

Uit het oog, uit het hart? Helaas werkt het zo niet. Je kunt een vochtprobleem onmogelijk oplossen door het te verbergen. Isolatiepanelen of andere materialen wekken de illusie van een gezonde woning, maar niets is minder waar. Het vochtprobleem blijft zich in alle stilte verder uitbreiden.

Fout 7: Het aanbrengen van een toplaag van verf of behangpapier.

Heb je last van optrekkend vocht? Dan is het aanbrengen van een extra likje verf of behangpapier geen oplossing. Hoe verleidelijk het ook mag lijken, een vochtprobleem oplossen doet het niet. Ook hier zouden we het vocht alleen verbergen in plaats van het aan te pakken. Vocht vindt op deze manier altijd een weg en zal zonder twijfel opnieuw opduiken en de toplaag of het behangpapier beschadigen.

Fout 8: Uitstelgedrag.

Het is een veelvoorkomend fenomeen, de klusjes in huis stellen we gemakkelijk uit. Tijdens mooie zomerdagen doen we liever andere dingen. Logisch, maar wist je dat de zomer juist het ideale moment is om een vochtprobleem op te lossen? Merk je condensatie, schimmels, vochtplekken of salpeter op? Wacht dan niet, maar pak het probleem vandaag nog aan.

Fout 9: Schimmels zelf proberen te verwijderen

Je kan schimmelvlekken zelf verwijderen, maar het is niet zonder risico. De aanwezigheid van de schimmels is een aanslag op je gezondheid. Door de schimmelvlekken te verwijderen, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. 

Fout 10: Een vochtbestrijder inschakelen zonder garantievoorwaarden.

Bij Murprotec geven we tot wel 30 jaar garantie op onze vochtbestrijding. Ongeacht welke vochtspecialist je kiest om je vochtprobleem op te lossen, zorg er altijd voor dat je garantie hebt op het resultaat. Vochtbestrijding hoor je niet elk jaar weer te herhalen. Een vochtprobleem oplossen, echt oplossen, is definitief. Net zoals bij Murprotec.

Een vochtprobleem oplossen met Murprotec

Op effectieve wijze een vochtprobleem oplossen, vraagt altijd om het advies van een specialist. Hij alleen kan je een precieze diagnose geven en je de oplossingen voor het probleem voorleggen. Dat voorkomt dat je energie en geld verspilt aan onnodig werk. Bij Murprotec is deze analyse volledig gratis!

Gratis analyse
Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading