Schimmel op de muur: oorzaken, gevolgen en oplossingen

Schimmel op de muur lijkt wel de hoofdrolspeler in je persoonlijke horrorfilm. De aanwezigheid ervan is nooit een goed teken. Schimmel op je muur vertelt je dat er een vochtprobleem door je huis sluipt. In een gezond en vochtvrij huis verschijnt er geen schimmel. Sterker nog, schimmelplekken doen vermoeden dat het vochtprobleem al langer aan de gang is. Gelukkig bestaan er oplossingen waarmee je een einde maakt aan deze nachtmerrie.

Schimmel herkennen is een belangrijke stap om het probleem in de kiem te smoren. Het kan zich op verschillende manieren uiten. Daarbij kun je denken aan verschillende kleuren en plaatsen. Schimmel komt pas echt tot leven wanneer warme, vochtige ruimtes slecht geventileerd worden.

Je kunt schimmels op je muren het best herkennen aan:

 • Vlekken op het behang
 • Verkleurd stucwerk
 • Zwarte stippen op de muur
 • Schimmels op meubels en textiel
 • Een muffe geur

Laat je vochtprobleem analyseren door een Murprotec Pro 

Profiteer van een gratis vochtanalyse. Onze specialisten komen kosteloos bij je thuis om het vochtprobleem op te sporen en de precieze oorzaak te achterhalen. Als we eenmaal weten wat er aan de hand is met je muren, bespreken we de meest geschikte behandeloptie.

Gratis analyse
Schimmels op de muren
 
 

Wat is de oorzaak van schimmels op je muren?

Wie schimmel zegt, zegt vocht. Vochtige binnenlucht en een gebrek aan ventilatie zijn meestal de boosdoener. Warme, vochtige plaatsen zijn de ideale voedingsbodem.

Condens op het raam

Condensatievocht

Condens ontstaat vaak wanneer er in huis te weinig gelucht wordt. Hierdoor kan vocht niet weg en blijft het zich binnen verzamelen. Beslagen ruiten of muren zijn een voedingsbodem voor schimmels.

Meer over condensatievocht
Een kelder heeft last van vocht

Vocht in de kelder

Donker, vochtig en amper geventileerd. Geen wonder dat schimmels zich zo makkelijk ontwikkelen in deze omstandigheden.

Meer over een vochtige kelder
Optrekkend vocht langs de kast

Optrekkend vocht

Een muur doordrongen van vocht is de perfecte groeiplaats voor schimmels. Muren die grondvocht opnemen zijn een festijn voor schimmel.

Meer over optrekkend vocht
Een lekkage in een leiding

Lekkage

Een lekkage in één van de leidingen kan je behoorlijk verrassen. Onopgemerkt loopt het water in de muren en krijgen schimmels de kans om volop te groeien. 

Hoe verwijder je schimmels van je muren?

Je kunt schimmels zelf van je muren halen. Het is zelfs helemaal niet zo moeilijk. Met enkele handige tips ga je zo aan de slag. Een emmer met water, een borstel, wat azijn of soda, handschoenen en een mondkapje en je bent klaar om de strijd aan te gaan met de schimmels op je muren.

Maar als je dit proces niet continu wilt herhalen, kun je maar beter het onderliggende vochtprobleem aanpakken. Zo bescherm je je tegen nieuwe schimmelvorming.

Een luchtbehandelingssysteem van Murprotec.

Luchtbehandeling

Condensatieproblemen en schimmelvorming? Geen probleem voor ons luchtbehandelingssysteem. We zorgen ervoor dat vochtige lucht effectief wordt afgevoerd en dat er voldoende verse lucht in huis circuleert.

Meer over luchtbehandeling

Een Murprotec-vochtspecialist injecteert een muur tegen vocht.

Muren injecteren

Onze aanpak begint met horizontale injecties, maar we gaan nog een stap verder met verticale injecties. Hierbij wordt om de 10 cm een vochtafstotende emulsie geïnjecteerd, wat bijdraagt aan de bestrijding van optrekkend vocht in je muren.

Meer over muren injecteren

Een Murprotec-vochtspecialist maakt een kelder waterdicht.

Kelder waterdicht maken

Je kelder weer helemaal vochtvrij maken, kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor kelderdrainage of kelderafdichting. Onze specialisten bekijken samen met jou wat de beste oplossing is voor jouw kelderruimte.

Meer over kelder waterdicht maken

Soorten schimmels op de muren

Schimmels zijn er in alle vormen en kleuren. Zo kunnen er zwarte, groene, roze of witte schimmels op de muren zitten.

 • Zwarte schimmel

Deze soort is bij uitstek de vaakst voorkomende van alle schimmels. Je kunt dit type herkennen aan de zwarte stipjes en donkere vlekken op je muren of zelfs op je plafond. Zwarte schimmel vertoeft het liefst in ruimtes met slechte ventilatie, een gebrekkige afzuiging of andere onderliggende vochtproblemen. Zwarte schimmel kan dus zo’n beetje overal in huis opduiken. Dat schimmels zo vaak voorkomen, betekent niet dat ze ongevaarlijk zijn. Integendeel zelfs! Gevolgen voor je gezondheid zijn niet ver weg. 

 • Roze schimmel

De roze schimmel, soms ook wel Serratia Marcescens genoemd, is eigenlijk meer een bacterie dan een schimmel, maar net zo schadelijk. Deze soort komt in heel wat kleurschakeringen voor: rood-roze, roze-oranje. We spotten hem het vaakst in de badkamer. Z’n voorliefde voor natte, vochtige plaatsen is onverwoestbaar. Vooral de douche, badkuip, tegelvoegen en wastafels trekken z’n aandacht. Je kunt er ook behoorlijk ziek van worden.

 • Groene schimmel

Deze soort heeft twee variaties met een gemene deler. Ze zijn groen en vooral: je wilt ze geen van beiden in je huis hebben.

 • Aspergillus

Deze groene schimmel is verlekkerd op suiker en zetmeelrijk voedsel. De keuken en het berghok zijn z’n favoriete plekjes.

 • Cladosporium

Deze nestelt zich op zowel levend als dood plantmateriaal. Het hele jaar door is hij aanwezig in de buitenlucht. In de zomer kent de concentratie enorme pieken. Dan is hij ook in de binnenlucht te vinden.
 

 • Witte schimmel

Planten, stof, etenswaren, gipsplaten, hout en tapijt… het zijn de favoriete plekken van witte schimmel. Hij weet zich aanvankelijk goed te verbergen. Zeker wanneer je witte muren hebt, valt deze rakker niet snel op. Maar na een tijdje kan de schimmel verkleuren, waardoor hij plots in het oog springt.  

Waarom je beter niet kunt wachten tot morgen om schimmels op je muren aan te pakken

Schimmels bevatten schadelijke stoffen die je absoluut niet in huis wilt hebben. Deze stoffen zijn zeer ongezond voor jou, je gezin en je huisdieren. Schimmelsporen kunnen klachten van astma of andere luchtweginfecties verergeren. Het inademen van schimmel kan ook leiden tot kortademigheid, bronchitis en andere klachten.

Ook je huis lijdt onder schimmel. De lelijke vlekken zijn moeilijk van de muren te verwijderen en schimmel veroorzaakt daarnaast een afbraakproces. Beton- en houtrot verzwakken de dragende structuren van je huis. Dit zijn risico's die je simpelweg niet wilt nemen.

Zitten er schimmels op je muren? Neem dan contact op met een vochtbestrijder.

Gratis analyse

Waar komt schimmel het meeste voor?

Schimmel op een muur die grenst aan de gevel

Binnenmuren die grenzen aan de buitenmuren zijn erg gevoelig voor condens en schimmelvorming. Ze worden meer dan andere muren blootgesteld aan koude temperaturen. De oorzaak van schimmel op dit type muren kan erg uiteenlopend zijn; van doorslaand vocht en optrekkend vocht tot condensatievocht.

Schimmel op muren op de begane grond

Schimmel tot op ongeveer 1,5 meter hoogte op de begane grond wijst op een vochtprobleem. De kans is groot dat grondwater wordt opgeslorpt door je muren door een gebrek aan functionerende waterkering. Ook een lekkage kan het probleem zijn. Vraag advies bij een professioneel vochtbestrijder zoals Murprotec om de oorzaak van het probleem vast te stellen en een gepaste oplossing te bepalen.

Schimmel op raamkozijnen

Ramen zijn vaak de koudste oppervlakken in huis. Ze zijn daardoor extra gevoelig voor condensatievocht. Doordat vochtige lucht niet weg kan, daalt het vocht neer op die koude plaatsen. De raamkozijnen zijn daardoor de ideale plek voor schimmelgroei.

Schimmel achter meubels

Schimmel op de muren achter meubels is een veelvoorkomend probleem, vooral in ruimtes met slechte ventilatie en hoge luchtvochtigheid. Meubels die dicht tegen de muur staan, zoals kasten en banken, creëren een afgesloten omgeving waar vocht zich kan verzamelen en die bevorderlijk is voor schimmelvorming.

Schimmel op het plafond

Schimmel op het plafond ontstaat vaak in ruimtes met veel vocht, zoals badkamers en keukens, waar condensatie zich verzamelt. Dit probleem kan leiden tot gezondheidsproblemen en structurele schade.

Zo gaan we te werk

Icoon klembord (geel)  
1

Gratis analyse

Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Onze vochtspecialist stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

Icoon offerte (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles te dubbelchecken en met je door te nemen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

Alles begint bij een juiste analyse van je vochtprobleem. Je kunt op Murprotec rekenen om je vochtprobleem definitief op te lossen. Geen onverwachte kosten en een gegarandeerde oplossing. Te mooi om waar te zijn? Zeker niet!

Kun je schimmel zelf aanpakken?

Je kunt zelf schimmel van muren verwijderen, maar dit lost het onderliggende probleem niet op. Schimmelvorming wijst op een dieperliggend vochtprobleem. Het wegpoetsen van schimmelvlekken verwijdert weliswaar de zichtbare tekenen, maar het vochtprobleem blijft bestaan en zal weer schimmel veroorzaken als het niet aangepakt wordt.

Je kunt schimmel op muren verwijderen met soda, azijn, bleekmiddel of schimmelwerende producten. Let op! Schimmel verwijderen brengt risico’s met zich mee. Tref voorzorgsmaatregelen en bescherm jezelf met handschoenen en een mondkapje.

Icoon waarschuwing (geel)

Minstens even belangrijk als de schimmelvlekken weghalen, is de oorzaak van de schimmel aanpakken zodat hij niet terugkomt. Een schimmelverwijderaar is géén permanente oplossing. Blijven je muren vochtig door een vochtprobleem, dan duiken de schimmels na een tijdje gewoon weer op.

Deze artikelen zijn interessant voor jou

Wil je meer weten over schimmels op de muren of andere gevolgen van vocht of hoe je deze kunt bestrijden? Dan zijn deze artikelen zeker iets voor jou.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading