Vochtbestrijding: hoe kun je vocht in huis oplossen?

Waarom is vochtbestrijding belangrijk?

Je huis is meer dan een hoopje bakstenen. Het is een plek waar je tot rust komt na een vermoeiende werkdag, waar je gezellige familiemomenten meemaakt, waar je kinderen opgroeien. Een groot deel van je tijd breng je thuis door. Het is dan ook belangrijk dat het een veilige omgeving is voor het hele gezin.

Vocht in huis gooit roet in het eten. Vochtproblemen richten niet alleen schade aan je woning aan, maar ze zijn een regelrechte aanslag op je gezondheid. Loskomend behang, donkere kringen op de muren, een schimmelvlek hier en daar. Ogenschijnlijk onschuldige symptomen die leiden tot ernstige problemen.

Merk je vocht op in je gevel, kelder, of zitten er schimmels op je muren? Om doelgericht met vochtbestrijding aan de slag te kunnen, moet je eerst de precieze oorzaak van het vochtprobleem kennen.

Gratis analyse
Handen van een volwassene en een kind houden een blauw papieren huis vast
 
 
Jonge vrouw kijkt bezorgd naar zwarte schimmel op een muur

Wanneer moet je vochtproblemen behandelen?

Het antwoord is simpel: kun je maar beter zo snel mogelijk doen. Als je de eerste tekenen opmerkt van een vochtige muur, en het vocht dus eigenlijk al schadelijke gevolgen heeft veroorzaakt, dan is het probleem zich al een hele tijd aan het verspreiden.

Optrekkend vocht, een natte kelder of condensatie: negeer de symptomen niet, maar kom meteen in actie als je denkt dat je met een vochtprobleem te maken hebt. Hoe langer je wacht met vochtbestrijding, hoe ernstiger de gevolgen worden en hoe meer de behandeling je zal kosten.

Vochtbestrijding in ieder seizoen

Als je eenmaal een vochtprobleem in huis hebt, gaat het niet vanzelf weg. Merk je dus in de zomer dat de vochtplekken, schimmels of andere gevolgen van vocht afnemen? Dan wil dit niet zeggen dat het vochtprobleem van de baan is. Het probleem is alleen minder zichtbaar. De zomer is daardoor wel erg geschikt om vocht te bestrijden.

Om te weten wat de ideale vochtbestrijding is voor het vochtprobleem in jouw woning, is een grondige analyse nodig.

Kun je vochtige muren zelf behandelen?

Je badkamermuren, plafond of gevel kunnen om verschillende redenen nat zijn. Er zijn dan ook meerdere oplossingen mogelijk om vochtproblemen te behandelen, afhankelijk van de oorzaak en de aard van het probleem.

Je zou zelf met vochtwerende producten en waterafstotende verf aan vochtbestrijding kunnen doen, maar is dat wel een goed idee? Schimmels of salpetervlekken wegpoetsen lijkt misschien een simpele opgave die doe-het-zelvers snel zelf kunnen doen.

Een muur met schimmelvlekken afwassen of even overschilderen, is niet de juiste manier om aan vochtbestrijding te doen. Je camoufleert de vochtverschijnselen hoogstens voor eventjes, en in het ergste geval maak je het probleem alleen maar groter.

Hand met gele handschoen schildert een muur grijs met een verfroller
 
 
Zwarte schimmels aan een raam tonen aan dat vochtbestrijding nodig is

Het vochtprobleem is mogelijk groter dan je op het eerste gezicht kunt zien. Staat er water in de kelder? Dan kan een kelderafdichting nodig zijn. Kamp je met ongezonde binnenlucht? Dan lijkt ventileren een gepaste oplossing.

Elk vochtprobleem heeft echter meerdere behandelmethoden. Hoe je in jouw specifieke situatie aan vochtbestrijding moet doen, hangt af van verschillende factoren. Met een verkeerde behandeling wordt het probleem niet opgelost.

Het loont dan ook de moeite om een vochtbestrijder in de arm te nemen die dankzij z’n ervaring de precieze oorzaak van je vochtprobleem behandelt. Zo voorkom je dat de gevolgen van vocht erger worden en geniet je snel weer van een gezonde woning.

 
 

Vermijd schadelijke gevolgen dankzij vochtbestrijding

Doe zo snel mogelijk een beroep op professionele vochtbestrijders om de negatieve gevolgen van vocht te voorkomen.

Icoon longen (geel)

Voorkom
gezondheids­problemen

Icoon schimmel (geel)

Voorkom
schimmels

Icoon ongezonde binnenlucht (geel)

Voorkom
ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Voorkom
schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Voorkom
salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Voorkom
ongedierte

Vochtproblemen? Een overzicht van de geschikte behandelingen

De beste oplossing voor het vochtprobleem in jouw woning? Dat kom je te weten door een gratis vochtanalyse te laten uitvoeren door een professionele vochtbestrijdingsfirma zoals Murprotec.

Een kort overzicht van de vochtproblemen en mogelijke vochtbehandelingen vind je in de onderstaande tabel.

Vochtprobleem Waar komt het vocht vandaan? Mogelijke behandeling
Optrekkend vocht Poreuze bakstenen zuigen grondvocht op Muren injecteren
Condensatie Slechte ventilatie Luchtbehandeling
Vocht in de kelder Vaak combinatie van insijpelend grondwater en condensatie Kelderafdichting, drainage en/of luchtbehandeling
Lekkage Een gebroken waterleiding Lek detecteren en herstellen
Bouwvocht Vocht in bouwmaterialen Laten uitdrogen of bouwdroger plaatsen

Denk eraan dat meerdere vochtproblemen tegelijkertijd kunnen optreden, waardoor ook meerdere behandelingen nodig zijn om het vocht in huis definitief te laten verdwijnen. Een correcte diagnose is daarom absoluut noodzakelijk.

 

Vochtbestrijding start met een gratis analyse van je probleem

Omdat ieder vochtprobleem anders is, komen onze specialisten bij je langs voor een grondige analyse. Daarna kunnen we je vertellen wat er aan de hand is en welk type vochtbestrijding we adviseren. Dat doen we bovendien helemaal gratis.

Gratis analyse

Hoe gaat definitieve vochtbestrijding in z’n werk?

Als je niet precies weet wat de oorzaak is van het vochtprobleem, is het onmogelijk om over te gaan tot de behandeling ervan. Haal er daarom een vochtbestrijder bij. Murprotec is al 70 jaar actief met vochtbestrijding van Amsterdam tot Weert.

Icoon klembord (geel)  
1

Gratis analyse

Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Hij stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

Icoon offerte (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles dubbel te checken en met je te overlopen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

Vertrouw op Murprotec om een betrouwbare en correcte analyse te maken van je vochtprobleem – helemaal gratis. Zo ben je altijd zeker van definitieve vochtbestrijding van elk vochtprobleem. Dat beloven we met onze kwaliteitsgarantie.

10x verzekerd van kwaliteit met onze kwaliteitsgarantie

Hoe we er dagelijks naar streven om de kwaliteit hoog en onze klanten tevreden te houden? Daarvoor hebben we onze kwaliteitsgarantie.

Geef vocht in huis geen kans. Kies voor definitieve vochtbestrijding. Kies voor Murprotec.

Icoon medaille nummer 1 (blauw)

1. De klant op de eerste plaats

Tevreden klanten in een gezonde woning, daar doen we het voor. De duizenden interventies die we jaarlijks in heel Europa mogen doen, zijn een mooi bewijs van jullie vertrouwen.

Icoon vergrootglas (blauw)

2. Nauwkeurige en grondige analyse

Doeltreffende vochtbestrijding begint bij een juiste diagnose van het vochtprobleem. Dankzij een grondige analyse achterhalen we de oorzaken, en kunnen we maatwerk tegen vocht aanbieden.

Icoon offerte (blauw)

3. Vaste prijs zonder verrassingen

Na de gratis analyse krijg je meteen een vaste prijs voorgesteld voor je vochtbestrijding. Die komt later op je factuur terecht, zonder bijkomende kosten. 

Icoon checklist (blauw)

4. Controle op locatie vóór de werkzaamheden

De analyse en locatie worden grondig gecontroleerd voordat we beginnen met de vochtbestrijding. Het verzekert dat de werkzaamheden feilloos en volgens de gemaakte afspraken zullen verlopen.

Icoon kalender (blauw)

5. Gerespecteerde uitvoeringstermijnen

Stiptheid is belangrijk voor onze klanten en onze medewerkers. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, houden we ons strikt aan de afgesproken uitvoeringstermijnen.

Icoon 3 sterren (blauw)

6. Verzorgde werkzaamheden

Onze vakmensen gaan altijd netjes, snel en professioneel te werk. Dat is nodig, aangezien de meeste woningen met een vochtprobleem bewoond zijn.

Icoon werfleider (blauw)

7. Veilige werkzaamheden

De veiligheid van onze medewerkers en onze klanten staat centraal. Zo plaatsen we een gekeurde steiger bij gevelwerken, dragen we beschermende kleding en gebruiken we altijd niet-toxische producten als het kan.

Icoon afstudeerhoedje (blauw)

8. Constante bijscholing van onze medewerkers

Elke dag ontwikkelen we nieuwe technieken en nieuwe producten. Onze medewerkers worden voortdurend getraind om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in de bouw- en vochtbehandelingssector.

Icoon telefoonmedewerker (blauw)

9. Service na verkoop

Na de drogingsperiode komen we nog eens langs voor een controlebezoek. Samen met ons controleteam evalueer je de kwaliteit van onze vochtbehandelingen. Zo weten we zeker dat we een vochtvrij resultaat hebben geleverd.

Icoon kwaliteitsstempel (blauw)

10. Totale garantie op het resultaat

Al 70 jaar ervaring maakt ons zeker van onze zaak. Op onze vochtbestrijding geldt dan ook een garantie op het resultaat van 10 tot 30 jaar. Dat krijg je zwart op wit met een garantiecertificaat.

Vochtbestrijding voor ieder vochtprobleem

Muren wordt geïnjecteerd met een Murprotec formule

Optrekkend vocht:
muren injecteren

We houden het optrekkend vocht tegen door een waterafstotend middel in je muren te injecteren.

Lees meer over onze behandeling tegen optrekkend vocht

 

Ventilatierooster van een luchtbehandeling

Condensatie: luchtbehandeling

Ons luchtbehandelingssysteem ververst de lucht in huis en verwijdert het overtollige vocht.

Lees meer over onze behandeling tegen condensatie

Een Murportec vochtspecialist maakt een kelder waterdicht

Kelder waterdicht maken

Om vocht in de kelder voorgoed te bestrijden, gaan we op 3 manieren te werk.

Lees meer over onze behandeling tegen vocht in de kelder

Een luchtbehandelingssysteem van Murprotec

Het grote verschil tussen ons luchtbehandelingssysteem en een klassiek ventilatiesysteem is het feit dat onze CTA’s gegarandeerd voorkomen dat vocht en schimmel zich manifesteren in je huis. Ze zorgen voor een constante toevoer van verse buitenlucht. Die wordt gefilterd verspreid in je huis. Ondertussen wordt er lucht naar buiten geduwd via ventilatieroosters.

Ons luchtbehandelingssysteem:

  • haalt verse lucht naar binnen
  • verwarmt de lucht tot 15 °C
  • is verkrijgbaar in 3 kleuren: zwart, wit en grijs
  • voorkomt schimmelvorming
  • rekent af met condens
CTA 270

CTA 270

CTA 500

CTA 500

XTRair

XTRair

Hoeveel kost vochtbestrijding?

De prijs van een vochtbehandeling hangt af van een aantal factoren. Zo is er geen standaard kostprijs voor vochtbestrijding.

Hoeveel je dit gaat kosten, wordt bepaald door:

  1. Het soort vochtprobleem: de behandelmethoden bij optrekkend vocht, doorslaand vocht, condensatie en water in de kelder zijn anders, dus zijn de prijzen dat ook.
  2. De ernst van het vochtprobleem: hoe groter het aangetaste oppervlak is, hoe uitgebreider de vochtbestrijding wordt.
  3. De kenmerken van je muur: de dikte van je muren en het type steen bepalen mede hoeveel vochtwerend product nodig is.

Het is dus moeilijk om de prijs van vochtbestrijding vooraf te bepalen.

Twee mensen staan met rubberen laarzen aan op een natte vloer
 
 

Je bespaart geld met een vochtbehandeling

Wat wel zeker is, is dat je met definitieve vochtbestrijding veel geld bespaart. Zo kost een ernstig vochtprobleem je tot 30% extra op je energierekening, en de waarde van je huis daalt aanzienlijk. Het loont dus zeker de moeite om vochtproblemen snel aan te pakken om die extra kosten te voorkomen. Vochtbestrijding zal je op de lange termijn beter uitkomen.

Weten wat de vochtbehandeling je gaat kosten? 

Wil je weten hoe het kostenplaatje eruitziet voor vochtbestrijding bij jou thuis? Vraag eerst een gratis analyse aan bij Murprotec. Onze specialisten analyseren het vochtprobleem en stellen meteen een concrete offerte op maat voor je op.

Gratis analyse

Financiële hulp nodig bij het bestrijden van je vochtprobleem? 

Bekijk je financieringsopties

Deze artikelen zijn misschien interessant voor jou

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikelen en nuttige tips en tricks.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading