Condensatievocht in huis: oorzaken en oplossingen

Een beslagen spiegel na het douchen, waterdruppels op en rond je ramen… Condensatievocht is de boosdoener. Gelukkig is een beslagen spiegel niet het einde van de wereld. Condensatievocht dat snel weer als sneeuw voor de zon verdwijnt, is niets om je zorgen over te maken. Wanneer vochtige lucht niet weg kan, heb je wel een probleem. Condensatie in huis betekent bijna altijd dat er een te vochtig binnenklimaat is.

Wat is condensatievocht?

Condensatie treedt op wanneer waterdamp een koud oppervlak raakt. De warme, vochtige lucht koelt snel af en vormt waterdruppels

Huishoudelijke activiteiten zoals koken, douchen, slapen en wassen verhogen de hoeveelheid waterdamp in huis. Hoewel oudere woningen kampen met condensatievocht, kunnen ook nieuwbouwwoningen hiermee te maken krijgen.  

Je huis voldoende laten ademen is de boodschap!  

Condensatievocht op het raam

Bestrijd condens in huis

Na 70 jaar vochtbestrijding is Murprotec de vochtspecialist bij uitstek om je vochtprobleem te onderzoeken én te bestrijden. We hebben al heel wat ervaring. Onze Murprotec Pro’s komen gratis bij je thuis om het vochtprobleem te onderzoeken om vast te stellen welk vochtprobleem jouw huis teistert en, het belangrijkste, een gepaste behandeling te bepalen.
Gratis expertise
Condensatievocht op het raam

Hoe kan je condensatievocht herkennen?

Condensatievocht herkennen is de eerste stap richting een vochtvrije woning. Daarom is het belangrijk om op deze tekenen te letten.

Dit zijn de meest voorkomende tekenen van condensatievocht:

Deze vallen ’s winters nog net iets meer op. Wanneer het binnen warmer is dan buiten, krijgt condens vrij spel.

Wat is de oorzaak van condensatievocht?

Condensatievocht is geen uitzondering in Nederlandse huizen. Maar liefst 25% van alle vochtproblemen kan gelinkt worden aan condensatie. Meestal komt dat door te weinig luchten en slecht, te weinig – of te veel! – isoleren.

  • Onvoldoende ventilatie 

Vochtige lucht zoekt altijd een uitweg. Wanneer er geen goede ventilatie is, condenseert het vocht op koude oppervlakken. Lucht je huis voldoende om condens te voorkomen.   

Daarnaast zorgt goede ventilatie ervoor dat het zuurstofgehalte in huis op peil blijft. Tekenen van onvoldoende zuurstof, zoals hoofdpijn of concentratieproblemen, kunnen wijzen op een ventilatieprobleem dat moet worden aangepakt om een gezond binnenklimaat te behouden. 

  • Gebrekkige isolatie 

In een slecht geïsoleerd huis blijven muren en ramen koud of vochtig aanvoelen. Zeker tijdens koude wintermaanden is het extra uitkijken. Het vocht in de lucht condenseert dan sneller. Extra ventileren of luchten is noodzakelijk! 

  • Onvoldoende verwarming

Schimmels en vochtplekken zijn dol op plaatsen waar de verwarming niet hoog genoeg staat en vochtige lucht dus niet verdampt. Zo krijgt vocht de kans om zich te vestigen in je huis. Hou de binnentemperatuur stabiel om vocht uit je huis te weren.

  • Vochtabsorberende materialen

Het ene materiaal is het andere niet. Sommige nemen meer vocht op dan andere. Denk dus goed na welke materialen je in je badkamer, wasruimte of keuken gebruikt. Deze ruimtes zijn sowieso vochtiger dan andere en dus gevoeliger voor vocht.

Andere vochtproblemen

Ook andere vochtproblemen kunnen condensatievorming in de hand werken. Optrekkend vocht, een lekkage of vocht in de kelder beïnvloeden de vochtigheid van de binnenlucht. In combinatie met te weinig luchten is de kans op condens groot. Onvoldoende ventilatie betekent dat vochtige lucht niet goed afgevoerd wordt, waardoor die in de woning blijft hangen. Dit creëert ideale omstandigheden voor condensatie, vooral op koude oppervlakken zoals ramen, muren en plafonds. 
 
Optrekkend vocht

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht ontstaat wanneer grondvocht via de fundering en muren omhoogtrekt. Dit houdt muren vochtig en koud, waardoor warme, vochtige lucht snel condenseert bij contact.

Meer over optrekkend vocht
Lekkage

Lekkage

Lekkages in leidingen, daken of gevels laten water binnen, wat de luchtvochtigheid in huis verhoogt. Hierdoor worden muren en plafonds vochtig en koud, waardoor warme lucht bij contact snel condenseert.
 

Vocht in de kelder

Vocht in de kelder

Vocht in de kelder ontstaat door slechte isolatie of waterdichtheid, waardoor de ruimte vochtig en koud blijft. De vochtige lucht stijgt op en komt in contact met koudere oppervlakken in het huis, wat leidt tot condensatie.

Meer over vocht in de kelder

Waarom is het belangrijk om condensatievocht aan te pakken?

Condensatievocht is als een sluimerende verkoudheid voor je huis, die zonder ingrijpen kan uitmonden in een longontsteking. Op het eerste gezicht lijkt het misschien onschuldig, maar het kan ernstige problemen veroorzaken. Het is daarom essentieel om condensatievocht te voorkomen.  

Wanneer vochtige lucht niet naar buiten kan, blijft dit vocht op muren en ramen hangen. Dit creëert de perfecte omstandigheden voor de vorming van vochtplekken, schimmels en salpeter. Deze vochtproblemen tasten niet alleen de esthetiek van je woning aan, maar ook de structurele integriteit. Bovendien dragen ze bij aan een ongezond binnenklimaat, wat schadelijk is voor de gezondheid van de bewoners. Na verloop van tijd wordt je huis steeds minder comfortabel en veilig om in te wonen.  

Daarom is goede ventilatie cruciaal om de luchtvochtigheid te reguleren en condensatievocht te voorkomen.

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon schimmel (geel)

Schimmels

Icoon lucht (geel)

Ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

Luchtbehandelingssysteem van Murprotec

Hoe bestrijden we condensatievocht?

Luchten, luchten en nog eens luchten – dat is hoe je condensatievocht het gat van de deur wijst. Wanneer condens snel weer verdwijnt, volstaat het om regelmatig een raam open te zetten. Bij chronisch condensatievocht is luchten alleen niet voldoende. Gelukkig kun je een beroep doen op ons luchtbehandelingssysteem.

Onze Research & Development-afdeling ontwikkelde een luchtbehandelingssysteem waarmee condensatievocht en schimmelvorming verleden tijd zijn. Door de jaren heen zijn we ons apparaat blijven finetunen, tot de 4e generatie. Vandaag bieden we 3 luchtbehandelingssystemen aan:

  • CTA 270: voor ruimtes van maximaal 270 m3
  • CTA 500: voor ruimtes van maximaal 500 m3
  • XTRair: voor kelderruimtes
Ons systeem trekt verse buitenlucht naar binnen, terwijl binnenlucht via ventilatieroosters de ruimte verlaat. Het resultaat? Luchtcirculatie én geen vocht meer. Want hoe meer de lucht zich kan verplaatsen, hoe minder condensatievocht.

Meer over een luchtbehandeling

De Murprotec-werkwijze

Icoon klembord (geel)
1

Gratis analyse

Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

De vochtspecialist stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

Icoon huis (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles te dubbelchecken en met je door te nemen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

Kun je condensatievocht zelf oplossen?

Vaak adviseert men vochtwerende verf, maar die is vrijwel altijd nutteloos. Een speciale verflaag gaat nou eenmaal niet het onderliggende vochtprobleem oplossen.  

Condensatievocht is een complex vochtprobleem. Er zijn veel mogelijke oorzaken en die zijn niet altijd even duidelijk. Een professionele vochtbestrijder zoals Murprotec kan je daarbij helpen. Onze Pro’s komen gratis bij je langs om het vochtprobleem van dichtbij te onderzoeken. Zo’n analyse is essentieel om te weten welke behandeling nodig is. Samen doorlopen we de behandelopties en de kosten.

Gratis analyse

Deze artikelen zijn interessant voor jou

Onze Pro’s delen met veel plezier hun kennis en ervaringen met jou. Ontdek meer over condensatievocht en andere vochtproblemen, en vooral ook hoe je ze kunt oplossen, in één van deze artikelen.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading