Terug naar overzicht

9 dingen die je moet weten over vochtwerende verf

19/09/2023

Op het internet valt heel wat te lezen. Jammer genoeg is het soms klinkklare onzin. Zo heb je misschien al eens gelezen dat vochtwerende verf de oplossing is voor je vochtprobleem. Helaas is dat lariekoek. Dat likje verf gaat het vochtprobleem in je huis niet stoppen. Het zorgt hooguit dat je het niet ziet. Uit het oog, uit het hart? Nou, niet met een vochtprobleem. Achter de schermen blijft het zich lekker verspreiden.

Iemand giet witte verf uit
Maar goed, wanneer kun je vochtwerende verf wel gebruiken? En wat zijn de voordelen? Het antwoord op die twee vragen lees je iets verderop. Dat en nog 7 andere zaken die je zeker wilt weten over vochtwerende verf

1. Wat maakt vochtwerende verf zo … vochtwerend?

Nou, dat ligt aan de bestanddelen waaruit de verf bestaat. Het is de Spider-Man, Captain America, Black Panther, Black Widow en Thor van de verfsoorten. Het damp-open karakter van de verf zorgt ervoor dat vocht sneller uitdroogt. De verf is speciaal ontwikkeld om je muren te voorzien van een extra beschermende coating.

Er zijn heel wat verschillende soorten op de markt:

 • Vochtwerende muurverf
 • Vochtwerende gevelverf
 • Vochtwerende betonverf
 • Vochtwerende houtverf

2. Wat zijn de voordelen van vochtwerende verf?

Gebruik vochtafstotende verf als je wilt genieten van deze pluspunten:

 • Vochtproblemen voorkomen – Voorkomen is beter dan genezen, toch? Vochtwerende verf kan zeker meerwaarde hebben in van nature vochtige ruimtes zoals de keuken, de badkamer, de wasruimte en het toilet.
 • Buiten- en/of binnenmuren beschermen – Zowel voor de binnen- als buitenmuren bestaat er speciale vochtwerende verf. Die coating beschermt zowel tegen vochtplekken als regen.
 • Schimmels voorkomen – Muren die geen vocht vasthouden, hebben minder kans om schimmels te ontwikkelen.
 • Eenvoudig schoonmaken – Vuile kinderhandjes of stift op de muur? Dankzij vochtwerende verf krijg je die net iets makkelijker schoon.
 • Bescherming tegen vuil – Je muren zijn beter beschermd tegen stof en vuil.

3. Wanneer breng je vochtwerende verf aan?

Vochtwerende verf aanbrengen wanneer je muren al last hebben van een ernstig vochtprobleem, is een druppel op een gloeiende plaat. Je verbergt het probleem met de coating, maar het originele probleem blijft zich verspreiden.

Er zijn twee momenten waarop het aanbrengen van vochtafstotende verf een goed idee is:

 • Vóór een vochtprobleem zich voordoet
 • Nadat een vochtprobleem definitief opgelost is

4. Hoe droog moet je muur zijn voor je weer mag schilderen?

Zijn je muren recent behandeld tegen een vochtprobleem? Laat je muren uitdrogen voor je met je verfkwast aan de slag gaat. Het duurt namelijk eventjes voor je muren weer helemaal vochtvrij zijn.

Hoelang je moet wachten, hangt af van de dikte van je muur. Gemiddeld duurt het zo’n 8 tot 12 maanden voor een muur droog is.

Is je vochtprobleem opgelost door een Murprotec-vochtbestrijder? Dan komen we na de droogperiode langs voor een eindcontrole. Daarbij testen we de droogheid van je muur. Als je muur droog genoeg is, kun je aan de afwerking beginnen.
Meer over stucwerk laten drogen

5. Wat zijn de nadelen van vochtwerende verf?

Iedere medaille heeft een keerzijde en dat is ook bij vochtwerende verf het geval.

 • Tijdelijke oplossing – Vochtwerende verf is geen waterdichte oplossing voor een vochtprobleem, pun intended. Je verbergt het probleem onder een laagje verf, maar lost de kern ervan niet op.
 • Voorbereiding van het oppervlak – Na een vochtprobleem moet je je muren eerst voorbereiden. De kans is groot dat het vocht het stucwerk heeft aangetast. Daarna kun je je innerlijke schilder erop loslaten.
 • Kostenplaatje – Vochtafstotende verf is aardig wat duurder dan een klassieke pot verf die je in de bouwmarkt om de hoek koopt.
 • Chemische stoffen – Verf bevat chemische stoffen, ook vochtwerende verf. Wees dus altijd voorzichtig wanneer je ze aanbrengt. Zorg voor voldoende ventilatie, om te voorkomen dat je onwel wordt.

6. Kun je vochtplekken overschilderen?

Je kunt gerust vochtplekken op je muur overschilderen. Zowel vochtwerende als klassieke verf komt hiervoor in aanmerking. Maar er is een kanttekening! Vocht zal op termijn altijd een weg door je muur vinden als je de kern van het probleem niet aanpakt.

Iemand verft rond het raamkozijn

7. Wat moet je doen met een vochtprobleem?

Om te voorkomen dat een vochtprobleem de overhand krijgt, kun je het beste een vochtspecialist inschakelen. Bij Murprotec bieden we een gratis analyse van je vochtprobleem aan. Dat wil zeggen dat één van onze specialisten bij je thuis komt om het probleem van dichtbij te onderzoeken. Met de nodige metingen en analyses bepalen we wat nou precies het vochtprobleem veroorzaakt heeft. Dat is nodig om te weten hoe we het probleem gaan bestrijden.

Onze vochtspecialist bespreekt met jou de mogelijke behandelingen en neemt de voor- en nadelen van de verschillende vormen van vochtbestrijding met je door. We nemen de tijd om al je vragen te beantwoorden, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen.

Gratis analyse

8. Hoeveel kost vochtwerende verf?

Ben je op zoek naar goedkope verf? Dan kun je lang zoeken. Vochtwerende verf is aanmerkelijk duurder dan een standaard pot verf. Gemiddeld betaal je zo’n 250 euro per 10 liter. De prijs schommelt afhankelijk van het merk dat je kiest.

Er zijn minder dure versies, maar die zijn niet altijd even makkelijk aan te brengen. Laat je dus zeker adviseren over welke verf je het best koopt.

9. Hoe breng je vochtwerende verf goed aan?

Je kunt vochtwerende verf zelf aanbrengen of je kunt een beroep doen op een professionele schilder. Hoe dan ook is het belangrijk dat het oppervlak dat je gaat schilderen helemaal schoon is.

Over het algemeen geven twee lagen verf voldoende dekking. In uitzonderlijke gevallen is je muur pas voldoende gedekt na drie lagen.

Vraag een gratis analyse van je vochtprobleem aan

Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading